Klice žitarica i mahunarki

klicezU okviru ishrane presnim namirnicama, klice žitarica i mahunarki predstavljaju kategoriju za sebe, zato što su posebno bogate vitaminima, mineralima, enzimima i brojnim drugim vitalno važnim materijama neophodnim za brz rast biljke. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

Da li biste voleli da imate svoju bašticu? Kako vam se čini da u svojoj kući gajite organsku hranu i da je svakodnevno imate na  jelovniku? Da li je moguće jesti zdravu, jeftinu hranu, bez mnogo uloženog truda i vremena?

Iako zvuči kao naučna fantastika, ovo je zaista moguće. Tajna se krije u samo jednoj reči - klijanje.
O klijanju sam nešto već pisala, ali davno beše. Sada malo više o ovoj temi, a  mislim da je prava baš za ovaj period godine. Klice se, naravno, mogu uzgajati tokom cele godine, ali posebno su korisne početkom proleća dok je ponuda svežeg voća i povrća na pijacama još uvek skromna. Mislim, naravno, na  sezonsko, a ne na ono koje je prisutno onda kad mu vreme nije. Realno, mart-april je period sa najskromnijim izborom . Klicama možete nadoknaditi ovaj nedostatak i obogatiti svakodnevni jelovnik. Nakon pomalo jednolične zimske ishrane klice će pružiti organizmu baš ono što mu je potrebno - obilje vitamina i minerala.

Klice kao superhrana
Danas se često koristi izraz superhrana i mada mi  ova reč nije preterano bliska nekako mi uz klice baš lepo pristaje. Seme je puno pritajenih enzima koji su sama suština života. Kada se stvore pogodna temperatura i vlažnost započinje taj čudesni trenutak klijanja kada se oslobađa velika količina energije. Tokom procesa klijanja enzimi razlažu složene hranljive materije na jednostavnije koje se lakše vare. Ugljeni hidratI se razlažu na proste šećere, masti se pretvaraju u masne kiseline a proteini u aminokiseline. Sadržaj vitamina se odjednom uvećava do količine koja daleko nadmašuje onu koja će postojati u odrasloj biljci. Klice su pre svega izvor  vitamina C, vitamina B grupe i vitamina E. Od minerala treba istaći gvožđe kojim su posebno bogate klice mahunarki. Najbolje je jesti više različitih vrsta proklijalog semenja, zato što svaka vrsta sadrži različite količine ovih važnih sastojaka

Odabir semena
Najvažnije je da seme bude dobrog kvaliteta. Naravno najbolje je koristiti organsko. Možete klijati semenke, mahunarke, žitarice, pa čak i neke vrste povrća. Ja sam prvo krenula sa pšenicom, a onda sam eksperimentisala i sa ostalim vrstama. Klijala sam lucerku, piskavicu, azuki pasulj, suncokret,  kres, kinou, amarant. U prethodnom tekstu sam pisala o klicama piskavice. Ono mi je jedno od omiljenijih vrsta semena jer vrlo brzo klija. Klice se pojavljuju otprilike za dva dana. Trenutni hit mi je seme amaranta. Prvi put sam ga klijala i oduševljena sam. Neverovatno je kako jedno tako malo seme daje fine, duge klice. Za razliku od njih, klice azukija su čvršće i hrskavije.  Isprobajte različite vrste semena. Videćete koliko je zabavno posmatranje i iščekivanje da se ukaže nežna klica

Kako se koriste klice
Da biste vam klice zaista koristile, veoma je važno da ih dobro sažvaćete. Nesažvakane klice organizam ne može da iskoristi, a verovatno ćete imati i neprijatnost u vidu gasova. Ako inače imate osetljivije organe za varenje, uzimanje klica će  u početku verovatno izazvati gasove, pa ih treba unositi postepeno. Sa količinama svakako ne treba preterivati. Klice su koncentrisana hrana i biće sasvim dovoljna jedna do dve kašike dnevno. Klice imaju specifičan ukus na koji se takođe postepeno navikava. Stavite ih u supe, čorbe, salate, dodajte ih u sendviče, smutije. Dok se nisam navikla na ukus uvek sam ih negde gurkala kako bi ih dobro zakamuflirala. Sada već mogu i same da ih jedem. Tako na primer uzimam zrno po zrno proklijalog azukija i grickam.
Klice sitnijeg semena  je najbolje koristiti sirove,  dok se klice mahunarki  mogu kratko blanširati radi boljeg varenja

Čuvanje
Klice se čuvaju frižideru do sedam dana i pre upotrebe treba ih isprati pod mlazom vode. Uvek proveravajte miris. Ako se oseti miris plesni, klice nisu za upotrebu.

Više o samom postupku klijanja možete pogledati na našem you tube kanalu.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 123