Koje povrće najviše smanjuje rizik od srčanih oboljenja?

zeleno povrceZnamo, naravno, da je sve povrće važno za opšte zdravlje, kao i za zdravlje srca. Ali, koje povrće je najbolje za kardiovaskularno zdravlje? Prema novom istraživanju, najbolje je zeleno lisnato povrće.

Istraživački tim sa nekoliko univerzitskih institucija (Edit Kovan univerzitet, Univerzitet Zapadne Australije i Dansko društvo za rak) pozabavilo se uticajem zelenog lisnatog povrća na krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja. Uzimajući u obzir ono što je već poznato o delovanju nitrata na zdravlje krvnih sudova i srca, posebno su se koncentrisali na povrće bogato nitratima, a to su kelj, spanać, raštan, ali i cvekla i beli luk. Nitrati koje sadrže namirnice su prekursori azot-oksida, jedinjenja koje pomaže da se opuste zidovi arterija i reguliše kaskadni proces koji vodi formiranju krvnih ugrušaka.

Za ovo proučavanje, naučnici su uzeli podatke iz istraživanja dugog 23 godina, pod nazivom Dansko istraživanje ishrane, raka i zdravlja, koje je uključilo preko 50.000 stanovnika Danske.

Poređenjem dostupnih podataka je utvrđeno da su osobe koje su jele najviše povrća bogatog nitratima, kao što je zeleno lisnato povrće, ne samo imale niži krvni pritisak, već i 12 do 26% manji rizik da obole od srčanih oboljenja. I to je postignuto sa samo jednom šoljom (240 g) ove vrste povrća dnevno.

Kako je objasnila dr Katarina Bondono, vođa ovog istraživanja, njihovi rezultati su pokazali da konzumacijom jedne šolje sirovog (ili pola šolje kuvanog) povrća bogatog nitratima svakog dana, možemo da značajno smanjimo rizik od srčanih oboljenja. Najveće smanjenje rizika je utvrđeno kod oboljenja perifernih arterija, koje sužava krvne sudove u nogama. Međutim, konzumacija ovog povrća smanjuje i rizik od srčanih napada, šloga i otkazivanja srca.

Dobro je znati i da je prethodno istraživanje na univerzitetu Edit Kovan utvrdilo da povrće bogato nitratima pomaže funkciju i snagu mišića.

Dakle, tako jednostavna stvar kao što je, npr, pojesti 250 g spanaća, raštana ili cvekle dnevno, može da poboljša funkciju naših mišića i doprinese zdravlju srca i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Znači, vredi se potruditi, čak i ako nismo ljubitelji povrća!

 

Izvori i stručne reference:
www.mindbodygreen, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4826570/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4826570/, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-021-00747-3, www.ecu.edu.au/news/latest-news/2021/04/one-cup-of-leafy-green-vegetables-a-day-lowers-risk-of-heart-disease


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 132