Koliko je zdrava cikorija

cikorijaCikorija je većini poznata kao sastojak raznih zamena za kafu. Međutim, ova biljka je izuzetno zdrava i može se koristiti na razne načine.

Cikorija je mediteranska biljka, koja se koristi i u kulinarstvu, ali i kao medicinska biljka. Koren cikorije se obične melje i koristi kao zamena za kafu. Međutim, stotinama godina on je korišćen kao lekovito sredstvo, a savremena istraživanja podržavaju tu upotrebu. Evo koje su zdravstvene dobrobiti.

Pre svega, cikorija je veoma hranljiva i dobar je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B6, C, E i K i folnu kiselinu. Od minerala sadrži cink, magnezijum, mangan, kalcijum, gvožđe i kalijum.

 

Cikorija pomaže varenje

Cikorija sadrži inulin, koji je moćan prebiotik, tj. podstiče razvoj korisne crevne flore. Osim toga, inulin pomaže ublažavanju gorušice i vraćanja kiseline, zato što smanjuje kiselost u želucu.

 

Cikorija dobra za mršavljenje

Inulinska vlakna su dobra za ishranu koja pomaže mršavljenju, a zajedno sa oligofruktozom koju cikorija takođe sadrži, doprinose regulaciji grelina, tzv. “hormona gladi”, i time i regulaciji apetita i sprečavanju prejedanja.

 

Cikorija pomaže protiv zatvora

I opet, inulinska vlakna su glavna u tome, pošto podstiču kretanje creva i varenje u celini.

 

Cikorija ublažava simptome artritisa

Cikorija se tradicionalno koristila za tretman artritisa. Savremena proučavanja su pokazala da ona ima antiupalna svojstva, što pomaže da se smanji bol kod osteoartritisa. Istraživanje iz 2010. je utvrdilo da je 70% ispitanika obolelih od osteoartritisa koji su dobijali cikoriju izvestilo o primetnom smanjenju bola. Cikorija takođe može da se koristi kao antiinflamatorni agens za ublažavanje upala mišića i bolova u zglobovima.

 

Cikorija korisna za srce

Inulin ne samo da koristi organima za varenje, već doprinosi sniženju LDL, ili “lošeg” holesterola, koji je povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima. Osim toga, kako pokazuju istraživanja, cikorija sadrži biljne fenole koji deluju protiv zgrušavanja krvi i protiv aritmija. Istraživanja su pokazala da je kod učesnika ispitivanja zamena obične kafe cikorijom doprinela uravnoteženju sastojaka u krvi i plazmi u organizmu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

 

Cikorija pomaže imunitetu

Istraživanja ukazuju da cikorija ispoljava jasna antibakterijska svojstva protiv nekoliko opasnih sojeva bakterija.

 

Cikorija smanjuje anksioznost

Cikorija ima umirujuće dejsto na nerve i smanjuje stres. Istraživanje iz 2016. objavljano u časopisu Performance Health Center-a utvrdilo je da ekstrakt cikorije zahvaljujući svom sedativnom dejstvu pomaže spavanje, a mnogo je zdraviji od farmaceutskih tableta koje se koriste u te svrhe.

 

Cikorija pomaže bubrezima

Cikorija deluje kao diuretik, čime pomaže izbacivanju viška vode iz organizma, kao i eliminaciji toksina putem bubrega.

 

Cikorija doprinosi prevenciji malignih promena

Nekoliko proučavanja je povezalo ekstrakt cikorije sa smanjenjem rasta tumora. Istraživanje objavljano u časopisu Journal of Nutrition ukazuje da cikorija pozitivno utiče u prevenciji raznih vrsta raka, uključujući rak dojke i debelog creva.

Ipak, sa upotrebom cikorije treba biti oprezan u sledećim stanjima: trudnoća, dojenje, alergije na ambroziju, kadifu i krasuljak, kao i kamenovi u žuči.

 

Stručne reference:
https://dl.sciencesocieties.org/publications/cs/abstracts/43/5/1797, https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11154, https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11152
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/j.femsec.2004.07.014, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1028.176&rep=rep1&type=pdf
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224406001427, http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.short, https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-156, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2005.117, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531700001627, http://idosi.org/abr/1%281-2%29/2.pdf, www.performancehealthcenter.com/the-connection-between-nutrition-mental-health-episode-2-anxiety/, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9780470959152.ch33/summary

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Agava inulin u prahu

Inulin je biljno vlakno dobijeno ekstrakcijom iz biljke agave i deluje prebiotski hraneći „dobre“ bakterije i na taj način formira zdrav mikrobiom. Redovnim unosom inulina povećava se broj korisnih mikroba i samim tim jačamo imunitet.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 190