Kome se kuva po vrućini?

kuvanjePre neko jutro, dok sam polusanjiva ustajala iz kreveta, umalo se ne sruših. Umesto jutarnje svežine, kroz širom otvorena vrata na terasi nezaustavljivo je prodirao miris teške zaprške iz neke od komšijskih kuhinja. A neko veče oko 23h dok sam na terasi pokušavala da udahnem koji zračak svežeg vazduha, udahnuh miris pohovanih tikvica!? Ukoliko i vi živite u nekoj od višespratnica, možda su vam ovakve situacije poznate. Znate kada komšije ustaju, kada se kupaju, šta kuvaju... Ali dobro, to je ceh koji plaća većina nas koja živi u velikim gradovima. Mene brine nešto drugo - naše navike u ishrani. Da li je moguće da neko na temperaturi preko 30 stepeni sprema jelo sa takvom zaprškom od koje se već od samog mirisa dobije gorušica? Takva jela su preteška i za onu najtežu zimu, a kamoli za ovu letnju vrelinu!  Organizam je već dovoljno opterećen previsokim temperaturama, samo mu još fali da troši energiju na višečasovno varenje hrane!

Inspirisana ovom situacijom reših da danas napišem nešto o poželjnim načinima pripreme hrane u letnjem periodu.

Kao što znate, postoji dosta različitih sistema ishrane, ali ono u čemu su gotovo svi saglasni je to da bi leti trebalo konzumirati što više sirovih namirnica. Dakle, što više svežeg povrća i voća. Ovo je pravo vreme za one koji bi želeli da isprobaju ishranu sirovim namirnicama. Ukoliko ste jedan od onih koji razmišljaju na ovu temu, možete odvojiti nekoliko dana u nedelji u kojima biste konzumirali isključivo sirove namirnice. Na ovaj način možete proceniti koliko vam prija takav način ishrane. U svakom slučaju, čak i oni koji nemaju previše simpatija za sirovojedstvo, mogu bar jedan dan u nedelji odvojiti za osveženje organizma na ovaj način.

Leti bi trebalo skratiti termičku obradu namirnica. Sada nije vreme za duga krčkanja, pečenja i prženja. O zapršci da i ne govorim!

 

Kuvanje na pari

Namirnice bi trebalo najpre kuvati na pari. Rekla bih da je ovaj način termičke obrade još uvek vrlo malo zastupljen. Šteta, jer on spada u jedan od najzdravijih. Trebalo bi ga primenjivati tokom cele godine, a naročito leti, pa bih poseban akcenat stavila baš na ovu metodu kuvanja. Postoji više vrsta posuđa za kuvanje na pari, ali najjednostavnija i najjeftinija varijanta je da kupite samo perforiranu rešetku ili umetak koju ćete koristiti uz već postojeće posude. Postupak kuvanja je veoma jednostavan.

Pre kuvanja potrebno je namirnice iseckati na manje komade. Zatim se stave u perforiranu rešetku iznad kipuće vode i poklope. Namirnice su, dakle, na rešetki ispod koje isparava voda, tako da se kuvaju u pari. Treba voditi računa da umetak (rešetka) odgovara posudi na koju se stavlja.

Ovakvim načinom kuvanja prirodna boja i aroma namirnica su sačuvane a gubici u hranljivim materijama su mnogo manji nego kod drugih metoda kuvanja. Naročito su manji gubici vitamina C i u vitaminima B grupe. Primera radi, brokoli zadržava čak 80% vitamina C ukoliko se kuva na pari, dok kuvanjem u vodi zadržava svega 30%.

Prilikom kuvanja na pari ne koristi se ulje (niti bilo koja druga vrsta masti). Povrće se može nakon kuvanja preliti malom količinom nekog hladno ceđenog ulja.

U vodu koju koristite za kuvanje možete dodati začine kako bi namirnice poprimile njihov ukus, mada to nije neophodno jer one skoro u potpunosti zadržavaju svoju aromu i ukus, pa su samim tim dovoljno ukusne.

Na ovaj način se mogu pripremati pirinač i druge vrste žitarica, brokoli, karfiol, šargarepa, bundeva, tikvice... Potrebno je samo prilagoditi vreme kuvanja u zavisnosti od vrste namirnice, a ono se kreće od 3-5 min. (zeleno lisnato povrće) pa do 20-30 min. (keleraba). U proseku, većina namirnica će biti kuvana za 5-10 minuta.

 

Blanširanje i dinstanje

Poželjne metode kuvanja u ovom periodu su i blanširanje kao i kratko dinstanje.  Blanširanje je postupak kojim se sirova namirnica podvrgava dejstvu ključale posoljene vode u kraćem vremenskom periodu 1-3 min. ili dužem 3-5min. nakon čega se namirnice kratko potapaju u hladnu vodu ili pod mlaz hladne vode.

Prilikom dinstanja dodaje se mala količina vode (1/4 visine sloja povrća). Dinstanje se vrši u zatvorenoj posudi a masnoća se dodaje na kraju pripreme. Potrebno je paziti da prilikom dinstanja namirnice zadrže svoj oblik, tj. da se ne prekuvaju i ne raspadnu.

Grilovanje je takođe prihvatljiv način pripreme namirnica leti.

Nadam se da ćete bar nešto od ovoga primeniti (a možda već i primenjujete) kako biste imali zdrav, ukusan i lagan letnji obrok.

Toliko od mene za danas (baš sam se raspisala!). Temperatura se već bliži četrdesetom podeoku pa vam se verovatno ne sedi mnogo ispred kompjutera, a odoh i ja da se malo rashladim!

 

Pozdrav,

Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 447