Krompiri - dobri ili loši?

krompiri kuvanJedno naučno istraživanje tvrdi da 4 porcije krompira nedeljno povećavaju rizik od povišenog pritiska povezanog sa gojaznošću. Drugo istraživanje pokazuje da je 7 porcija krompira nedeljno dovelo do toga da učesnici jednog eksperimenta smršaju. U čemu je stvar?

Skorašnje istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal utvrdilo je da konzumacija četiri ili više porcija pečenog, kuvanog, prženog krompira, čipsa ili pirea nedeljno vodi do povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, povezanog sa gojaznošću. A ukoliko porciju krompira zamenimo povrćem, na primer brokolijem i spanaćem, to je onda povezano sa nižim krvnim pritiskom.


Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition utvrdilo je da su ispitanici koji su jeli do sedam porcija krompira nedeljno, u stvari, uspeli da smršaju. Sedam porcija nedeljno – to je baš dosta krompira! Jer, kako su pokazali istraživači, problem nije u krompiru, već...

Krompiri se u američkoj ishrani po pravilu konzumiraju sa dosta putera, pavlake i teških sosova. U ovom drugom eksperimentu, ispitanici koji su smršali jeli su krompir spremljen na zdrav način – i u tome je čitava stvar. Kada se krompiri pripreme zdravo, oni postaju veoma korisna namirnica. Šta bi značilo zdrava priprema? To znači da se krompiri jedu pečeni ili kuvani, preliveni sa malo maslinovog ulja, grčkog jogurta i sl. uz dobru porciju salate. I to je ključ uspeha. A ako beli hleb i testenine, kao izvor složenih ugljenih hidrata u ishrani, zamenite krompirima, od toga možete imati samo koristi. Evo zašto.

 

Krompiri sadrže veoma malo kalorija

Možda će vas ovo iznenaditi – ali beli krompir srednje veličine sadrži samo 163 kalorije. A pošto krompir ima dosta skroba koji se teže vari (tzv. otpornog skroba), mi ne iskoristimo čak ni te 163 kalorije u potpunosti. Dakle, ako ispečemo i pojedemo dva-tri krompira sa malo maslinovog ulja, ili grčkog jogurta, ili uz nekoliko kriški avokada, ili uz salsu, biće to stvarno niskokaloričan obrok. Stvari će se, naravno, znatno promeniti ako sve to prelijemo nekim teškim sosom punim brašna i masti...

 

Krompiri pomažu da se ne prejedemo

Krompiri imaju visok indeks zasitnosti – po tome su broj 1 među namirnicama. Prema ovom indeksu, potrebno je da pojedete sedam kroasana da biste se osećali sito kao kad pojedete samo jedan krompir! Dakle, ispitanici  koji su jeli zdravo spremljen krompir u ovom drugom istraživanju u stvari su unosili manje kalorija – a to je jedan od razloga što su smršali.

Zašto nas krompiri čine toliko sitim? Istraživanja univerziteta Purdju pokazuje da krompiri sadrže 4,7 grama vlakana na 100g, što je isto kao jabuka (vlakna daju osećaj sitosti). Osim toga, krompiri su bogati skrobom koji popunjava prostor u organima za varenje i usporava varenje, što takođe doprinosi osećaju sitosti. Krompir srednje veličine sadrži 4,3 grama proteina – što je znatno više nego kod većine drugog povrća. Proteini se sporije vare i čine nas sitijim.

 

Krompiri su odlični za sportiste.

Krompiri su idealna hrana pred trening, zato što organizmu daju baš ono što mu je potrebno za bolje rezultate. Tokom intenzivnog ili dugotrajnog vežbanja, primarni izvori energije su šećer iz krvi i glikogen iz mišića. Zato istraživanja sportske medicine pokazuju da ishrana krompirima poboljšava trening za maraton, kao i trening intervala. A što je još bolje, krompiri sadrže više kalijuma nego banane! Taj elektrolit je suštinski važan za ispravan rad mišića.

 

Krompiri su bogati su otpornim skrobom

Često se govori da krompiri nisu dobri zato što sadrže dosta skroba. Međutim, upravo je to dobro za mršavljenje, pošto otporni skrob koji sadrže krompiri u stvari pomaže kontrolisanju nivoa šećera u krvi i sprečava nastanak rezistencije na insulin – a to je upravo suprotno od onoga što se dešava kad jedete, na primer, beli hleb ili testenine.

 

Dakle, slobodno navalite na krompir – pripremljen na zdrav način, naravno.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 141