Mahunarke za regulaciju šećera

mahunarkeMahunarke, posebno pasulj, nalaze se na vrhu spiska namirnica korisnih za dijabetičare, koje preporučuje Američko udruženje za dijabetes. Smatra se da ukupni nutritivni sastav mahunarki, koji uključuje antioksidanse, biljna vlakna, minerale i vitamine može da deluje i preventivno protiv nastanka dijabetesa tip 2.

Jedno istraživanje je pokazalo sledeće: kada se u ishranu učesnika eksperimenta (obolelih od dijabetesa tip 2) svakog dana dodavala šolja sočiva, ili pasulja, i to kombinovalo sa namirnicama niskog glikemijskog indeksa, to je pomoglo da se smanji nivo šećera u krvi, kao i rizik od bolesti koronarnih arterija. Pošto su mahunarke veoma bogate proteinima, one su pomogle da se smanji reakcija na šećer u krvi, ali i da se snizi krvni pritisak. A pošto su dobar izvor biljnih vlakana, mahunarke mogu da pomognu i da se snizi holesterol u krvi. Konkretno, istraživači su utvrdili da je nakon samo tri meseca ishrane mahunarkama, nivo glikoliziranog hemoglobina A1c (koji odražava nivo šećera u krvi tokom nekoliko nedelja) opao za pola procenta, što je pokazatelj značajno boljeg metabolizma glukoze. (To istraživanje je objavljeno 2012. u časopisu Archives of Internal Medicine.)

Složeni ugljeni hidrati koje mahunarke sadrže imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se sporije vare i glukoza koja nastaje njihovim razlaganjem sporije dospeva u krv, što drži nivo glukoze u krvi stabilnim na duže periode. Taj povoljan efekat koji obezbeđuju složeni ugljeni hidrati još pojačava velika količina biljnih vlakana koje sadrže mahunarke. Biljna vlakna usporavaju proces varenja. Zahvaljujući tome, konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima doprinosi tome da glukoza sporije dospeva u krv, čime se smanjuje čak i efekat unošenja prostih ugljenih hidrata u okviru obroka. Osim toga, biljna vlakna doprinose boljem varenju, a takođe predstavljaju hranu kojom se hrane “dobre” bakterije crevne flore.

Nutritivno posmatrano, i za zdrave ljude, mahunarke su odlična namirnica. Veoma su bogate kvalitetnim proteinima biljnog porekla i biljnim vlaknima. Ukoliko se koriste umesto namirnica životinjskog porekla, mogu da značajno doprinesu smanjenju rizika od gojaznosti, metaboličkih bolesti, srčanih oboljenja i šloga. Takođe, sve mahunarke po pravilu predstavljaju značajan izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i folata.

 

Izvori: www.medicalnewstoday, www.health.harvard.edu

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Sočivo zeleno organsko

Sočivo je, u svetu, jedna od najrasprostranjenijih mahunastih biljaka. Ova namirnica ima visok sadržaj belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Brže se priprema i lakše vari od drugih mahunarki. Lepo se kombinuje sa povrćem, ali i sa pirinčem i ječmom. Osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano sočivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Sočivo crveno organsko

Crveno sočivo je ukusna namirnica koja se lepo kombinuje sa povrcem i žitaricama i najbrže priprema od svih mahunarki. Prirodni je izvor belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Lako se vari, ali osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano socivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Crno sočivo organsko

Crno (beluga) sočivo je prepoznatljive tamne boje, blagog ukusa i lepo se kombinuje sa povrćem i začinima (kari, kurkuma).

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 124