Manje soli, niži pritisak

krupna soGotovo svako može da snizi svoj krvni pritisak, čak i oni koji uzimaju lekove, za kratko vreme i na krajnje jednostavan način: tako što će smanjiti unos soli.

Novo istraživanje nekoliko medicinskih fakulteta (Medicinski fakulteti Nortvestern univerziteta, Univerziteta Vanderbilt i Univerziteta Alabama) utvrdilo je da smanjenje unosa soli dovodi do sniženja krvnog pritiska kod gotovo svih ljudi, uključujući i one koji uzimaju lekove za sniženje pritiska. Bilo je to jedno od najvećih istraživanja koje je ispitalo uticaj soli na krvni pritisak, podjednako kod ljudi koji uzimaju lekove za pritisak i onih koji ih ne uzimaju.

U istraživanje su bili uključeni sredovečni i stariji učesnici. Svi su smanjili svoj unos soli za otprilike jednu kašičicu dnevno, u odnosu na količinu soli koju uobičajeno koriste. To je dovelo do sniženja sistolnog (gornjeg) pritiska za oko 6 mm živinog stuba, što se može uporediti sa efektom lekova koji se najčešće koriste za regulaciju krvnog pritiska, objasnio je jedan od autora istraživanja, dr Dipak Gupta.

Pokazalo se da je smanjenje količine soli u ishrani doveo do sniženja pritiska kod gotovo svih učesnika istraživanja, uključujući i one sa normalnom krvnim pritiskom, visokim krvni pritiskom, lečenim krvnim pritiskom i nelečenim (visokim) krvnim pritiskom. Pri tome je efekat sniženja pomoću smanjenja soli postignut bezbedno i brzo - za samo jednu nedelju.  

Zaključak ove studije glasi da 70 do 75% ljudi, bez obzira da li već koriste lekove za pritisak ili ne, najverovatnije može da snizi svoj pritisak ako smanji količinu soli u ishrani. Ranije se nije znalo da li i osobe koje uzimaju lekove za pritisak mogu da snize svoj pritisak smanjenjem konzumacije soli, ali je ovo istraživanje pokazalo da mogu.

 

Originalni članak o istraživanju možete naći na ovom linku:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2811931


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 82