Može li to jeftinije?

namirnice prodavnicaSigurno ste primetili da saveti vezani za zdravlje i zdravu ishranu iskaču sa svih strana. Internet je njima preplavljen, a društvene mreže da ne spominjem. Kada sve to pročitate, ne samo da ste zbunjeni zbog mnoštva informacija (često oprečnih), već konstatujete da je zdrava ishrana previše skupa i dižete ruke od svakog nastojanja da nešto preduzmete.

U današnje vreme, kada mnogi jedva sastavljaju kraj sa krajem, preporuke da se jede losos, avokado, kokosovo mleko, skupi proteinski šejkovi i pudinzi mnogima deluju nerealno, pa čak i iritantno.

Da li je zdrava ishrana isključivo privilegija onih sa dubljim džepom? Postoje li jeftinije zamene za skupe namirnice? Može li se zdravo hraniti i bez ovih fensi namirnica?

 

Omega 3 bez lososa

Losos je masna riba koja se pre svega preporučuje zbog omega 3 masnih kiselina. Ove masne kiseline su neophodne za zdravlje srca i krvnih sudova ali i opšte zdravstveno stanje. Me]utim, postoje veoma jeftini i dobri biljni izvori omega 3 masnih kiselina: lanene i čia semenke. Laneno seme je znatno jeftinije, a čak sadrži veću količinu ovih masnih kiselina.

 

Bolji izvori proteina

Proteini su neizostavni deo pravilne ishrane, ali namirnice životinjskog porekla nisu njihov jedini izvor. Svakodnevno konzumiranje proteina životinjskog porekla ne samo da opterećuje kućni budžet, već je opterećenje i za organizam. Mahunarke su odličan, a mnogo jeftiniji  izvor  protena. Postoji toliko ukusnih jela koja se mogu pripremiti od pasulja, graška, sočiva, leblebije, tofu sira.

 

Može i bez kokosovog mleka

Sve češće se umesto kravljeg mleka preporučuju biljni napici, tzv. biljna mleka. Ovi napici ne samo da su prilično skupi, već su mnogi od njih sumnjivog kvaliteta. Znatno jeftinija varijanta je da mleko napravite sami. Najjeftinija varijanta je ovseno mleko koje se vrlo jednostavno napravi od ovsenih pahuljica. Nešto skuplja varijanta je mleko od badema, ali domaća varijanta je opet neuporedivo jeftinija od kupovne.

U poslednje vreme u trendu je i kokosovo mleko. Gotovo da nema recepta za sirove kolače u kome jedna od stavki nije i kokosovo mleko, odnosno  gusti deo kokosovog mleka. Kokosovo mleko će dati kremastiju teksturu filu, ali ga može zameniti i mleveni indijski orah; to će biti sasvim dovoljno da vaše poslastice budu kremaste i ukusne. Naravno, ni indijski orah nije jeftin, ali slatkiše nećete praviti svaki dan, pa ako volite sirove torte i kolače, možete povremeno da se častite.

 

Maslinovo ulje

Jedna namirnica za koju zaista vredi izdvojiti nešto veću sumu novca je kvalitetno (hladno ceđeno) maslinovo ulje i tu zaista nema kompromisa. Kada se uzmu u obzir  sve dobrobiti koje ovo ulje ima po zdravlje, vredi se odreći nečeg drugog što možda nije baš neophodno, a uložiti u ovo kvalitetno ulje.

 

Ostale fensi namirnice

Proteinski šejkovi i pudinzi su takođe u trendu. Super je ako možete da ih priuštite, ako ne možete ne očajavajte, nisu vam neophodni. Avokado je odlična namirnica, lično ga veoma volim. Najbolje je da ga „ulovite“ kada je sniženju. Ali ni on nije nešto bez čega se ne može.

 

Skupoća ili izgovor

Ukoliko zaista želite da preduzmete neke korake ka zdravijem načinu života, nisu vam neophodne skupe trendi  namirnice. Super je ako možete da ih priuštite, ali ako ne možete,  neka vam to ne bude izgovor da nastavite sa starim navikama. Budite iskreni prema sebi.  Znate već onu poznatu izreku: ,,Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor“.

 

Slavica Matić
viši dijetetičar-nutricionista

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Laneno seme organsko

Laneno seme ima veliku nutritivnu vrednost i prirodan je izvor nezasićenih masnih kiselina, minerala i vlakana.
Laneno seme mleveno 100g

Lan je izuzetno zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani. Da bi se lan iskoristio u organizmu, neophodno je da se samelje. Mleveni lan se mora potrošiti odmah jer veoma brzo oksidiše čime mnogo gubi na kvalitetu.
Lan mleveni organski specijalno pakovan

Samleveno zrno lana se lakše vari i mnogo bolje iskorišćava u organizmu. Naše laneno seme pakovano je u zaštitnoj atmosferi koja ga čuva od oksidacije čak i nakon otvaranja. Laneno seme smatra se najboljim izvorom omega 3 masnih kiselina. Bogato je i lignanima koji imaju svojstva antioksidanasa. Zahvaljujući obilju rastvorljivih celuloznih vlakana lan sa vodom stvara sluz koja se koristi kao prirodni laksativ.
Čia seme organsko

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Reč čia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Čia seme organsko mleveno

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Reč čia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 109