Mušmula, zaboravljena voćka

musmule1cEgzotično voće pristiglo iz raznih krajeva sveta se već odavno nalazi na policama domaćih hipermarketa. Avokado, mango, pomelo, kaki, liči, kumikvat... Radoznalost nas vuče da probamo ovo lepo, uglačano voće, neobičnih imena i oblika pristiglo sa raznih krajeva sveta. Pretpostavljam da je većina nas već probala avokado i kaki jabuke, ali nisam sigurna da se to može reći i za neke stare sorte voća. Jedna od njih je i mušmula.

Priznajem da možda ni sama ne bih probala ovu neuglednu voćkicu da mi komšinica nije jedne godine sa placa donela punu kanticu mušmula. Od tada ih svake godine jedva čekam!

 

Važno je da budu zrele

Da li će vam se ukus mušmule dopasti najviše zavisi od toga u kojoj fazi zrelosti je probate. Nedovoljno zrele mušmule imaju opor ukus koji nije nimalo privlačan. Ako vam se to dogodi prilikom prvog susreta sa mušmulom, teško da ćete posegnuti za sledećom. Zato, pre nego što je stavite usta, malo je opipajte. Trebalo bi da bude meka ali svakako ne previše gnjila. Zrele mušmule su meke, sočne i slatko-kiselkastog ukusa. Mogu se samo oljuštiti i pojesti, a mogu se malo ispasirati i posuti cimetom ili karanflićem pa jesti kao voćna kašica ili sirovi džem. Naravno, treba odstraniti semenke.

 

Niskokalorične, zdrave, hranljive

Mušmule nemaju veliku kalorijsku vrednost. 100 g sadrži 29,6 kcal. Sadrže kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar, vitamine B1, B2 i C. Kiselkast ukus potiče od limunske i jabučne kiseline. Zreli plodovi mušmule sadrže dosta pektina, biljnog vlakna, tako da povoljno utiču na zdravlje crevne i želudačne sluznice. Pektini podstiču rad creva, pa mušmule imaju laksativno dejstvo. Nezreli plodovi zbog velike količine tanina imaju suprotno dejstvo. Pektini takođe povoljno utiču na snižavanje štetnog holesterola. U narodnoj medicini mušmule su se koristile i kao lek kod prehlade i disajnih tegoba. Ovo ću odmah nakon završetka ovog teksta lično da proverim:)

Primetila sam da ovih dana na pijaci ima dosta mušmula, pa eto prilike da ih probate ako do sada niste. Možda nisu fensi ali dajte im šansu:)

 

Slavica Matić,
viši dijetetičar-nutricionista


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 188