Najbolje vreme da pijete vodu

piti voduSvima je poznato koliko je važno i zdravo piti dovoljno vode tokom dana. Ali, nije svejedno kada je pijete. Ako pijete vodu u pravo vreme, to može da utiče na smanjenje kalorijskog unosa, pomogne mršavljenju, poboljša fizičke sposobnosti... Evo šta savetuju stručnjaci.

Voda ima važnu ulogu u regulisanju brojnih funkcija organizma, od moždane funkcije, preko fizičke izdržljivosti do varenja. A najviše će vam koristiti:


Ujutro

Nakon više sati spavanja, organizam je dehidriran. Najprirodnije vreme da se počne sa unosom vode je ujutru, odmah nakon ustajanja. Popijte čašu vode ujutro, na prazan stomak. To je najjednostavniji i najbolji način da započnete dan. Mnogim ljudima je lakše da održe zdrave navike u hidrataciji organizma i povećaju unos tečnosti tokom dana kada popiju čašu vode čim se probude.

Ako ste dehidrirani, povećanje dnevnog unosa vode može da vam pomogne da podignete nivo hidratacije, što bi moglo da bude posebno korisno u poboljšanju raspoloženja, moždane funkcije i nivoa energije. Štaviše, istraživanja (npr. istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition u novembru 2011) pokazuju da čak i blaga dehidracija može negativno da utiče na pamćenje, koncentraciju, nivo anksioznosti i umor.


Pre jela

Ako želite da smršate, dobra ideja je da popijete čašu vode neposredno pre obroka. Na taj način ćete se osećati sitim i poješćete manje (smanjićete kalorijski unos). Istraživanje Politehničkog instituta i Državnog univerziteta Virdžinija iz 2008. rađeno na 24 odrasle osobe, otkrilo je da je ispijanje pola litra vode 30 minuta pre doručka smanjilo kalorijski unos za 13% u poređenju sa kontrolnom grupom.

Istraživanje istog univerziteta iz 2007. godine rađeno na 50 ispitanika pokazalo je da je unosom od 3 dl do 5 dl vode pre ručka smanjena glad i kalorijski unos kod starijih osoba. (Mlađe osobe u ovom istraživanju su takođe prijavile da se osećaju sitima nakon unosa vode, ali kod njih nije bilo značajnijeg smanjenja u unosu kalorija.)


Pre i posle vežbanja

Kada vežbate, znojenjem izbacujete vodu i elektrolite. Veoma je važno da pijete dosta vode pre i nakon vežbanja kako bi organizam bio hidriran i kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost. Prekomeran gubitak tečnosti tokom vežbanja može da naškodi fizičkim performansama i dovede do neravnoteže elektrolita. Preporučuje se unos vode ili napitka sa elektrolitima nakon vežbanja, kako bi se nadomestio njihov gubitak, a organizam brže oporavio. (Američki koledž za sportsku medicinu, 2007, Lohborou univerzitet iz 2011).

Zaključak: Pijte dosta vode pre i nakon vežbanja kako biste nadonadili tečnost, ostvarili najbolje rezultate i brže oporavili organizam.

 

Pravilan unos vode

Organizam reguliše ravnotežu vode tokom dana, a višak izbacuje putem kože, pluća, bubrega i organa za varenje. Ipak, iako se retko dešava, prekomeran unos vode može da poremeti nivo natrijuma i tečnosti i uzrokuje glavobolju, konfuziju, umor, vrtoglavicu (neki to nazivaju i „trovanje vodom“).

Zato, umesto da pijete prevelike količine vode odjednom, najbolje je da unos vode rasporedite tokom dana kako biste ravnomerno hidrirali organizam.

 

B. Soldatović

 

Izvor: www.healthline.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 598