Najbolji parovi hrane

bademjogurtOdređeni sastojci hrane najbolje deluju u paru i tako pomažu organizmu u borbi protiv bolesti. U ovom članku, videćete koliko povoljno na zdravlje deluju kombinacije zelenolisno povrće + maslinovo ulje, spanać + borovnice, sočivo + limun i druge.


Zelenolisno povrće + maslinovo ulje protiv upala

Kombinacija povrća i zdravih masti podstiču apsorpciju antioksidanasa, poput luteina i beta karotina. Lutein iz zelenolisnog povrća ublažava upale u očima i tako pomaže u prevenciji neurodegenerativnih poremaćaja kao što je makularna degeneracija koja se najčešće javlja u starosti. Beta karotin, koji spada u antioksidanse, generalno smanjuje upale kod odraslih osoba.

 

Spanać + borovnice pomažu sportistima

Napravite smuti od spanaća i borovnica i popijte ga pre i posle vežbanja. Jedno istraživanje je pokazalo da su sportisti koji su jeli borovnice svakog dana tokom šest nedelja, smanjili upale posle treninga, dok su druga istraživanja ukazala na to da spanać može da poboljša disanje i protok kiseonika tokom vežbanja. Spanać sadrži i nitrate koji pomažu mišićima da rade efikasnije tokom vežbanja, dok borovnice pomažu da se nakon vežbanja smanji bol u mišićima.

 

Sočivo + limun protiv anemije

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa (premalo zdravih crvenih krvnih zrnaca usled premalo gvožđa), koja često pogađa žene u premenopauzi, nastaje usled inflamatornog odgovora i može da ograniči količinu gvožđa dostupnu ostatku organizma. Konzumiranje hrane bogate gvožđem, kao što su sočivo i pasulj, zajedno sa citrusima (kao što je limun) koji su bogati askorbinskom kiselinom i karotinoidima, bitno povećava količinu apsorbovanog gvožđa.

 

Batat + čili za apsorpciju vitamina A

Pospite pečeni batat, bogat beta karotinom, sa malo mlevene ljute kajenske paprike ili čilijem u prahu, kako biste povećali apsorpciju vitamina A. Vitamin A je koristan u prevenciji i tretmanu upalnih stanja kože, kao što su akne, ali i bronhopulmonalne displazije.

 

Maline + grožđe protiv upala

I maline i grožđe bogati su antioksidansima. Maline sadrže elaginsku kiselinu za koju je poznato da pojačava delovanje kvercetina kojim je bogato grožđe. U kombinaciji, maline i grožđe se efikasno bore protiv upala, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka pluća.

 

Bademi + kefir za „srećna“ creva

Kefir, kao i jogurt, deluje probiotski. Da biste povećali broj prijateljskih bakterija u crevima, uz kefir jedite bademe. Istraživanja pokazuju da vlakna iz kožice badema deluju kao prebiotici kojima se hrane probiotici iz kefira, što stvara povoljnu sredinu za dobre bakterije u crevima koje se bore protiv hroničnih crevnih upala (Kronova bolest, ulcerozni kolitis itd.).

 

Beli i crni luk + integralne žitarice za apsorpciju cinka

Ova kombinacija trostruko povećava apsorpciju cinka u organizmu. A cink pomaže u smanjivanju rizika od horničnih bolesti koje nastaju usled upala (npr. ateroskleroza, neurodegenerativne bolesti, imunološki poremećaji, kancer).

 

B. Soldatović

Izvor:
https://www.prevention.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 109