Najzdraviji sokovi od povrća

cvekla sokSokovi od povrća imaju određenu prednost nad sokovima od voća, zato što sadrže znatno manje šećera. Odličan su način da se osvežite i unesete obilje korisnih nutrijenata.

 

Sok od cvekle

Cvekla je bogata nutrijentima kao što su folat (prirodni i bolji oblik vitamina B9) i mangan. Njena posebna odlika je što je veoma bogata nitratima, koji pomažu sniženju krvnog pritiska i zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Kontrolisano randomizovano istraživanje objavljeno 2019. u časopisu Nutrients posmatralo je kako deluje ispijanje soka od cvekle na 13 odraslih i 11 starijih osoba. Dobrovoljci su popili 1,5 dl soka od cvekla, a onda hodali na traci pola sata. Zapažena su poboljšanja u obe grupe, a kod starijih je primećeno znatno sniženje dijastolnog krvnog pritiska. Zaključak je bio da bi konzumacija soka od cvekla mogla da pomogne poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja kod starijih odraslih osoba. (Opširnije o zdravstvenim koristima od cvekle pogledajte ovde.)

 

Sok od brokolija

Brokoli obiluje antioksidansima i drugim nutrijentiiima, kao što su kalijum i vitamini A, B6 i C. Osim toga, brokoli sadrži kemferol, flavonoidni antioksidans koji pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa upalama. Podaci objavljeni u časopisu Frontiers in Pharmacology ukazuju da kemferol ima neuroprotektivna svojstva koja mogu pomoći u tretiranju bolesti kao što su neuropatski bol, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

 

Sok od kupusa

Kupus sadrži mnoge esencijalne nutrijente poput folata, mangana i vitamina B6, C i K. Istraživanje objavljeno 2020. u časopisu Frontiers in Nutrition pokazalo je da kupus može da smanji rizik od upala, dijabetesa i srčanih oboljenja (opširnije o lekovitom dejstvu soka od kupusa pogledajte ovde).

 

Sok od šargarepe

Šargarepe su niskokalorične i prirodno slatke. Sadrže nutrijente kao što su biotin, kalijum i vitamin A. Popularne su posebno zbog bogatstva karotinoidima (u koje spadaju alfa karotin, beta karotin), likopenom i luteinom. Karotinoidi pomažu da se smanji rizik od bolesti očiju, dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih oblika raka (kako ukazuje pregled istraživanja objavljen 2021. u časopisu European Journal of Medicinal Chemistry).

 

Sok od kelja

Kelj je niskokaloričan a izuzetno hranljiv: sadrži vitamine A, B6, C, K, kalcijum i kalijum, kao i bakar i mangan. Sirovi kelj sadrži i važan antioksidans beta karotin.

Međutim, treba imati u vidu da kelj sadrži prirodne supstance koji blokiraju apsorpciju joda u štitnu žlezdu, pa oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom treba da budu oprezni sa keljom.

 

Sok od spanaća

Spanać obiluje korisnim antioksidansima, kao što su kemferol, lutein i kvercetin. Bogat je takođe i nitratima (slično cvekli), kao i vitaminima A i C. U istraživanju iz 2015. objavljenom u časopisu Clinical Nutrition Research utvrđeno je da je redovna konzumacija spanaća tokom nedelju dana dovela do značajnog sniženja sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska kod zdravih učesnika istraživanja.

 

Sok od paradajza

Iako je striktno gledano paradajz voće, mi ga uglavnom tretiramo kao povrće. O njemu ne treba posebno pričati, kod nas je omiljen. Odličan je izvor folata, kalijuma i viitamina C, kao i izuzetno korisnog antioksidansa likopena.

 

Sok od pšenične trave

Često ga nazivaju i supernamirnicom; sadrži nutrijente kao što su bakar, govžđe, magnezijum, fosfor i 17 amino-kiselina. Sadrži supstancu pod nazivom metil-foforbid koja ima snažno antioksidansno i antikancerogeno dejstvo. Istraživači su u članku objavljenom 2015. u časopisu Natural Product Research napisali da pšenična trava može pomoći u tretiranju problema sa oksidativnim stresom, bolestima usled viška gvožđa i nekih vrsta raka. (U prodaji se retko nalazi tečni sok od pšenične trave; uglavnom je u pitanju prah pšenične trave, koji se pre konzumacije rastvori u vodi.)

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mlada pšenica u prahu organska

Mlada pšenična trava se vekovima koristi u narodnoj medicini i deo je tradicionalne ishrane mnogih naroda. Dobija se od mladih listova pšenice i sadrži veliki broj po zdravlje korisnih sastojaka. Kako se proizvodi? Pšenica (Triticum aestivum) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i neguje desetak dana. Nakon izbijanja klice, mlade biljke tokom rasta sintetišu hlorofil i stvaraju puno korisnih nutrijenata. Kada narastu do 15-20cm visine, mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena pšenična trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštacke boje ili poboljšivače ukusa.
Brokoli u prahu organski

Organski brokoli u prahu dobijen je od posebno izabranih cvetova svežeg brokolija koji su osušeni na vazduhu i samleveni. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod bez dodatih aditiva i veštačkih boja. Savršen odnos prirodnih biljnih vlakana i proteina čini ga idealnom hranom za sportiste, vegetarijance i vegane.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 402