Naučite mozak da bira zdravu hranu

zdrav izborJedno zanimljivo istraživanje otkrilo je da je moguće naučiti organizam da želi zdravu hranu. Evo i kako.

Prema skorašnjem istraživanju američkih naučnika, objavljenom u časopisu Nutrition and Diabetes, konzumiranje zdrave hrane može da promeni način na koji organizam reaguje na visokokaloričnu hranu.

Mi se ne rađamo sa željom da, na primer, jedemo pomfrit, a da ne volimo integralnu testeninu“, kaže jedan od autora istraživanja, Suzan Roberts, direktorka Laboratorije za energiju metabolizma američkog ministarstva poljoprivrede. „Želja za određenom vrstom hrane se rađa tokom vremena, kao reakcija na ono što često jedemo.

Naučnici su u istraživanju pratili 13 ispitanika koji su bili ili gojazni ili su imali prekomernu težinu, a koji su bili podeljeni u dve grupe: eksperimentalnu i kontrolnu. Svakom ispitaniku je merena aktivnost mozga kada bi gledali fotografije različitih vrsta hrane.

Ispitanici u eksperimentalnoj grupi bili su na dijeti, unos kalorija bio im je smanjen za  500-1000 kalorija dnevno i držali su se ishrane bogate biljnim vlaknima i proteinima, kako bi sprečili glad i žudnju za hranom. Dobijali su ograničene porcije hrane i jednom nedeljno učestvovali u radu grupe za podršku. Nakon šest meseci, ispitanici iz ove grupe u proseku su izgubili 7kg, dok su oni u kontrolnoj grupi smršali u proseku 2kg.      

Interesantno je bilo kako su mozgovi ispitanika iz eksperimentalne grupe menjali reakciju na hranu. Analiza snimaka pokazala je manju aktivnost u oblasti mozga koja je u vezi sa sistemom za nagrađivanje kada je ispitanicima koji su jeli zdravu hranu bila pokazana slika visokokalorične ili masne hrane; sa druge strane, zabeležena je i povećana aktivnost u istoj oblasti mozga kada bi im bila pokazana zdrava hrana.

Na početku eksperimenta bilo je upravo suprotno – što pokazuje da su ispitanici iz eksperimentalne grupe uspeli da „nauče“ svoj mozak da „voli“ zdravu hranu.

Za razliku od ovoga, mozgovi ispitanika u kontrolnoj grupi ponašali su se isto kao na početku – kod njih je bila povećana aktivnost u centru za nagrađivanje kada bi im bila pokazana slika nezdrave hrane.

Dakle, ako se svesno opredelimo za neki program zdrave ishrane i držimo se toga duže vreme, i naša želja za hranom će se promeniti – umesto nezdrave, biće nam prirodno i normalno da jedemo zdravu hranu.

Potrebno je uraditi dugotrajnija istraživanja na većem broju ispitanika i ispitati više oblasti u mozgu kako bi se doneo konačan zaključak. Ali, rezultati koje smo dobili ohrabruju nas da nastavimo u ovom pravcu, jer pokazuju da se tokom programa za mršavljenje menja želja za određenom vrstom hrane“, objasnila je Robertsova.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 129