Navalite na rotkvice

rotkviceSad im je vreme, a zdravije ne mogu biti. Evo zašto su rotkvice hranljive i korisne za organizam.

Rotkvica je niskokalorična i bogata brojnim nutrijentima i mikronutrijentima. Obiluje biljnim vlaknima, a sadrži i proteine. Bogata je vitaminima A, C, K, niacinom, folatom i holinom. Od minerala, sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i mangan.

 

Rotkvica pomaže varenje

Prvo, rotkvica je bogata biljnim vlaknima, koja podstiču rad creva. Drugo, nekoliko istraživanja je pokazalo da sok od rotkvice štiti tkiva želuca i jača crevnu barijeru. Zato može da zaštiti organe za varenje od štetnih bakterija i toksičnih hemikalija, delujući preventivno protiv nastanka čira u organima za varenje.

 

Rotkvica detoksikuje organizam

Rotkvica ima diuretički efekat, čime podstiče eliminaciju otpadnih materija putem bubrega, a podstiče i rad jetre. Neka proučavanja su pokazala čak da rotkvica stabilizuje bilirubin u krvi, tako da može koristiti i ljudima koji pate od žutice. Pored toga, doprinosi povećanju nivoa kiseonika u krvi.  

 

Rotkvica doprinosi regulaciji šećera u krvi

Izgleda da i dijabetičari mogu imati koristi od ovog povrća; jedno istraživanje obavljeno na Univerzitetu Alahabad utvrdilo je da rotkvica pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi bez neželjenih propratnih efekata.

 

Rotkvica dobra za disajne organe

Konzumacija rotkvice doprinosi otvaranju "zapušenih" disajnih puteva, uključujući nos, grlo, dušnik i pluća. Rotkvica takođe deluja antibaktericidno i doprinosi eliminaciji sluzi iz disajnih puteva. Sve je ovo dobro baš za proleće, kad mnogi imaju probleme te vrste.

 

Rotkvica dobra za mokraćne puteve

Sok od rotkvice podstiče proizvodnju urina i ispiranje bubrega. Takođe, rotkvica deluje antibakterijski i antiupalno, tako da je korisna u prevenciji i ublažavanju infekcija urinarnog trakta.

 

Rotkvica sadrži supstance koje deluje preventivno protiv nastanka malignih promena

Kao i ostalo povrće iz roda krstašica, i rotkvica sadrži antocijanine i izotocijanate, supstance koje pomažu da se eliminišu kancerogene materije iz organizma i deluju preventivno protiv razvoja tumora. Te supstance takođe podstiču apoptozu, odnosno smrt malignih ćelija određene vrste, kako je ukazalo proučavanje objavljeno u časopisu Plant Foods for Human Nutrition.

 

Izvori:
www.foodsforbetterhealth.com
http://besttimetoeat.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 284