Odvikavanje od šećera u tri koraka

seceriRafinisani šećer je kao droga koja je slična opijatima po svojoj moći da ljude učini zavisnim, pokazalo je proučavanje objavljeno u časopisu Journal of Psychoactive Drugs! Srećom, uz nešto odlučnosti i mudru promenu ishrane, zavisnost od šećera se može mnogo lakše prekinuti.

Pomenuto proučavanje pokazalo je da šećer oslobađa euforične endorfine u mozgu nekih ljudi, na veoma sličan način kao i neke droge. "Zavisnost od šećera" sledi iste puteve u mozgu kao i droge koje izazivaju zavisnost. Primećena je čitava lepeza simptoma sličnih simptomima zavisnosti od droga kod osoba koje su bile zavisne od šećera. Postoji žudnja (neodoljiva želja), nagli porast nivoa tolerancije i dramatični simptomi apstinencije koji nastaju kad se prestane se šećerom, koji su veoma slični onim kod "uličnih" narkotika, uključujući i one koje se mogu dobiti na recept. Pored toga, ova studija je utvrdila da zavisnici od šećera često postaju zavisnici od droga...

Ovo proučavanje, obavljeno na Državnom univerzitetu Kalifornija, utvrdilo je da deca roditelja alkoholičara često veoma vole slatko i verovatnije da će i sami postati alkoholičari kad porastu. Postoje takođe genetički markeri koji povezuju zavisnost od šećera sa alkoholizmom, bulimijom i gojaznošću.

Ipak, dobra vest glasi: na sreću, žudnja za šećerom može da se prekine za nedelju dana, ukoliko osoba potpuno prestane da uzima rafinisani šećer.

Koraci za odvikavanje od šećera

Prvi korak: sirovo, neprskano (organsko) voće i povrće je prvi korak u prekidanju zavisnosti od šećera.
Prirodno gajeno voće i povrće je puno prirodnih šećera, odnosno složenih ugljenih hidrata. Ovi složeni ugljeni hidrati se razlažu sporije od prostih. Ako jedemo voće i povrće, telo ne šalje tako brzo mozgu poruku da "žudi" za šećerom.

Drugi korak: zamenite slatkiše i kolače integralnih hlebom i kvalitetnim medom
Mada će neke pristalice zdrave ishrane prigovoriti ovome, osobama koje hoće da prekinu zavisnost od rafinisanog šećera veoma će pomoći da smanji žudnju za šećerom ako pojede krišku integralnog hleba sa nekoliko kapi kvalitetnog meda. Ovo je daleko zdravije i daleko manje adiktivno nego pojesti sladoled ili kesicu kolačića zasićenih rafinisanim šećerom.
Prema sajtu MyFitnessPal.com, u samo jednoj šolji sladoleda ima 290 kalorija, 16 grama masti i 30 grama rafinisanog šećera. U poređenju sa tim, kriška integralnog hleba sadrži 100 kalorija, 1,5 grama masti i 18 grama složenih ugljenih hidrata.

Kada se ta kriška premaže kašikom dobrog meda, to joj dodaje 70 kalorija i 15 grama šećera. Umesto da se pojede 28 grama rafinisanog šećera, žudnja za slatkim se smanjuje jednjem 15 grama kvalitetnog meda. A suvišno je i reći - daleko je bolje umesto štetnog rafinisanog šećera pojesti med koji ima dokazane antimikrobne i antioksidantne osobine, i pomaže regulisanju apetita.

Treći korak: zamenite krckave kekse, napolitanke i sl. mešavinom semenki i suvog voća
Na primer, mešavinom oraha, badema, lešnika, suvog grožđa i suvih smokava. Možete sami da smislite razne kombinacije. Semenke sadrže proteine i zdrave biljne masti, a suvo voće kvalitetne šećere, čija se apsorpcija u kombinaciji sa mastima i proteinima iz jezgrastog voća znatno sporije odvija i tako daje osećaj sitosti i smanjuje žudnju za šećerom.

Izvori:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648910
www.myfitnesspal.com/food/calorie-chart-nutrition-facts
http://caloriecount.about.com/calories-really-raw-honey-i191541
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042689/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19103324
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21504975

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 70