Organska hrana uklanja toksine

organske jabukePrelaskom na konzumaciju organskih namirnica, za samo nedelju dana može da se drastično smanji nivo toksina u organizmu, utvrdili su američki istraživači.

Neka ranija istraživanja su već nagovestila da je konzumacija organskih proizvedenih namirnica povezana sa nižim nivoom štetnih pesticida u organizmu. U jednom skorašnjem istraživanju, naučnici sa Univerziteta Berkli iz Kalifornije su odabrali subjekte različitih rasa iz raznih gradova širom SAD. Niko od njih nije se ranije hranio organskim namirnicama i sve izabrane porodice su imale decu od 3 do 18 godina, koja žive kod kuće. Pre proučavanja, tokom proučavanja i po završetku proučavanja obavljena je analiza urina ispitanika.

Istraživači su na početku istraživanja otkrili 14 metabolita pesticida u urinu učesnika istraživanja, što je bio rezultat izloženosti preko 40 raznih vrsta pesticida!

Međutim, nakon prelaska ispitanika na ishranu organskim namirnicama, situacija se značajno promenila.

Za manje od nedelju dana nakon prelaska na organsku hranu ukupan nivo pesticida u urinu ispitanika opao je za 60,5%. Po vrstama, malation u urinu je opao za 95%, organofosfati su opali za 70%, a hlorpirios za 61%. Najmanje je opao 2,4D - za 37%.

Treba napomenuti da se ovo istraživanje fokusiralo samo na procenat pesticida i izloženost pesticidima, bez uzimanja u razmatranje zdravstvenih efekata. Međutim, poznato je da se neki od zdravstvenih problema u nauci povezuju sa izlaganjem pesticidima, a u njih spadaju: problemi sa jetrom, endokrinim i reproduktivnim sistemom, astma, kognitivni problemi i rak.

U tom smislu, bilo je već proučavanja koja su ilustrovala povezanost prelaska na organsku ishranu sa zdravljem - na primer, skorašnja francuska studija koja je zapazila 25% opadanja učestalosti pojave raka kod ispitanika nakon što su povećali unos organskih namirnica.

Ova saznanja ukazuju da kupovina organski gajenih namirnica ima smisla i da predstavlja značajno ulaganje u zdravstvenu prevenciju i opšte zdravlje.

 

Stručne reference:
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935119300246
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 143