Osam saveta za zdraviju zimu

zima savetiZimi ima malo sunca, veoma je hladno pa provodimo manje vremena napolju, manje se krećemo, jedemo hranu sa puno skroba i šećera. Takvo ponašanje nas ne održava zdravim. Srećom, ima nekoliko stvari koje nam mogu pomoći da održimo energiju, "podignemo" imunitet, popravimo raspoloženje i održimo organizam zdravim tokom čitave zime.

 

Pijte samo zdrave tečnosti

Zašećereni napici, kafa i kofeinske stvari slabe imuni sistem, dovode do gojenja i dehidracije. Čak je i zimi važno da popijete dovoljno vode (tople, po preporuci ajurvede i kineske medicine) ili biljnog čaja, kako biste održali zdravim organe za varenje i sprečili gojenje.
Ovo je posebno važno tokom zimskih meseci kako bi štetne materije mogle da se izbace putem urina (zimi se mnogo manje znojimo).

Tokom hladnih dana veoma je važno dobro se ispavati

Melatonin, veoma važan hormon za obnovu imunog sistema, proizvodi se samo u potpunom mraku. Tako da kad idete na spavanje, postarajte se da spustite roletne i eliminišete svetla...

 

Izbegavajte tzv. "dodati šećer"

To je šećer koji se naknadno dodaje u čaj, kafu, a tu se ubrajaju i razni slatkiši, keksi i ostali rafinisani slatkiši koje konzumiramo pored standardnih obroka. Okrenite se prirodnim šećerima - onim iz voća. Med je odličan prirodni šećer (naravno, u umerenoj količini!). Ako baš ne možete da se odreknete slatkiša, koristite crnu čokoladu (sa minimum 70% kakaoa) - ona ima dokazano povoljna dejstva po zdravlje.

 

Jedite beli luk svakodnevno

On podstiče proizvodnju T limfocita i makrofaga, pomažući imunitet. Plus, spada u namirnice koje zagrevaju organizam.

 

Konzumirajte namirnice bogate cinkom

Cink pomaže da se podigne oslabljeni imunitet. Ima ga u nautu (leblebijama), bundevinom semenu i susamu. Naravno, tu su i suplementi, mada su prirodni izvori bolji.

 

Favorizujte voće i povrće u ishrani

Iako je zimi poželjno koristiti namirnice koje sadrže više ugljenih hidrata i masti, to ne znači da treba da zaboravimo na zeleniš. Baš naprotiv, on nam može znatno pomoći da preguramo zimu u dobrom zdravlju.

 

Krećite se! Ne predajite se lenjosti!

Vežbajte u kući, vozite sobni bicikl, radite jogu, i svakako prošetajte energično po lepom zimskom vremenu! Brza šetnja sagoreva kalorije, ubrzava cirkulaciju i povećava energiju. Dokazano je da kretanje podiže imunitet!

 

Održite pozitivno raspoloženje

Kad nema dovoljno sunčeve svetlosti, raspoloženje osciluje i često je u minusu. Da biste održali pozitivno raspoloženje i pogled na stvari, čitajte inspirativne knjige, družite se sa prijateljima, primenite neku tehniku relaksacije (vežbe disanja, asane, meditaciju). Dobro raspoloženje je značajan doprinos zdravlju!


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 134