Par razloga za štrudlu s makom

strudlaSemenke maka se svuda koriste u kolačima, pecivima i tradicionalnim jelima. Bogate su hranljivim materijama i antioksidansima. U tradicionalnoj medicini se smatra da su dobre za zdravlje, posebno za ublažavanje glavobolje, kašlja, astme i nesanice.

Mak potiče iz Istočnog Sredozemlja. Ima cvetove razne boje – uglavnom bele i žute. Semenke maka su veoma male, okrugle, a boja im varira od plavkaste, crne, svetlo ili tamonsive, zavisno od toga gde su gajene.  

Semenke maka su bogate hranljivim materijama i antioksidansima. Jedna kašičica maka (9 grama) sadrži 46 kalorija, 1,6 g. proteina, 3,7 g. masti, 2,5 g. ugljenih hidrata.

Osim toga, pomenuta količina maka sadrži 1,7 g biljnih vlakana, 26% preporučenog dnevnog unosa mangana (pdu), 16% pdu bakra, 10% pdu kalcijuma, 7% pdu magnezijuma, 6% pdu fosfora, 6% pdu cinka, 5% pdu gvožđa i 6 % pdu tiamina (vitamina B1)

 

Mak je izvor minerala, vitamina, antioksidanasa

Dakle, mak je posebno bogat izvor mangana, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, kao i za metabolizam aminokiselina, masti i ugljenih hidrata. Takođe, mak sadrži značajnu količinu bakra, koji je neophodan organizmu za izgradnju vezivnog tkiva i transport gvožđa.

Kada se semenke maka iscede, dobija se makovo ulje koje je posebno bogato omega 6 i omega 9 masnim kiselinama, a sadrži male količine esencijalne omega 3 alfa-linolne kiseline (ALA).

I na kraju, semenke maka su dobar izvor polifenola – što je jedna vrsta biljnih antioksidanasa koja se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

 

Isprani mak je bezbedan

U svom prirodnom stanju semenke maka sadrže morfijum, kodein, tebain i druge opijatne alkaloide, koji imaju smirujuća i uspavljujuća svojstva i ublažavaju bol. Ta jedinjenja se često koriste u farmaceutskim lekovima. Ona su posebno prisutna u mlečnobeloj tečnosti čaure maka. Međutim, semenke maka koje dospevaju u komercijalnu upotrebu i prodaju se u prodavnicama hrane su isprane, tako da one ne sadrže ove opijatne komponente.

Makovo seme je posebno bogato mono- i polinezasićenim mastima, koje mogu da budu korisne za srce i kožu. Neka istraživanja su ukazala da primena makovog ulja na kožu može da pomogne zaceljenju rana, kao i da omete formiranje krljuštavih lezija. Međutim, pošto je makovo ulje veoma bogato omega 6 masnim kiselinama, nije poželjno konzumirati ga redovno i u većim količinama, jer je u ishrani važno održati ravnotežu između omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Još neke korisne stvari koje se pripisuju makovom semenu, a koje nisu dovoljno istražene, pošto postoje samo pojedinačna istraživanja koja ukazuju na njih su: da makovo seme pomaže varenje (što ima smisla, pošto je bogato biljnim vlaknima) kao i da može da pomogne u ublažavanju glavobolje, kašlja i astme.

 

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513924/, www.researchgate.net/publication/304026423, http://jddtonline.info/index.php/jddt/article/view/2069, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877415001260, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351774, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651847/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2018.5243, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513924/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23326148, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651847/


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 71