Par razloga za štrudlu s makom

strudlaSemenke maka se svuda koriste u kolačima, pecivima i tradicionalnim jelima. Bogate su hranljivim materijama i antioksidansima. U tradicionalnoj medicini se smatra da su dobre za zdravlje, posebno za ublažavanje glavobolje, kašlja, astme i nesanice.

Mak potiče iz Istočnog Sredozemlja. Ima cvetove razne boje – uglavnom bele i žute. Semenke maka su veoma male, okrugle, a boja im varira od plavkaste, crne, svetlo ili tamonsive, zavisno od toga gde su gajene.  

Semenke maka su bogate hranljivim materijama i antioksidansima. Jedna kašičica maka (9 grama) sadrži 46 kalorija, 1,6 g. proteina, 3,7 g. masti, 2,5 g. ugljenih hidrata.

Osim toga, pomenuta količina maka sadrži 1,7 g biljnih vlakana, 26% preporučenog dnevnog unosa mangana (pdu), 16% pdu bakra, 10% pdu kalcijuma, 7% pdu magnezijuma, 6% pdu fosfora, 6% pdu cinka, 5% pdu gvožđa i 6 % pdu tiamina (vitamina B1)

 

Mak je izvor minerala, vitamina, antioksidanasa

Dakle, mak je posebno bogat izvor mangana, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, kao i za metabolizam aminokiselina, masti i ugljenih hidrata. Takođe, mak sadrži značajnu količinu bakra, koji je neophodan organizmu za izgradnju vezivnog tkiva i transport gvožđa.

Kada se semenke maka iscede, dobija se makovo ulje koje je posebno bogato omega 6 i omega 9 masnim kiselinama, a sadrži male količine esencijalne omega 3 alfa-linolne kiseline (ALA).

I na kraju, semenke maka su dobar izvor polifenola – što je jedna vrsta biljnih antioksidanasa koja se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

 

Isprani mak je bezbedan

U svom prirodnom stanju semenke maka sadrže morfijum, kodein, tebain i druge opijatne alkaloide, koji imaju smirujuća i uspavljujuća svojstva i ublažavaju bol. Ta jedinjenja se često koriste u farmaceutskim lekovima. Ona su posebno prisutna u mlečnobeloj tečnosti čaure maka. Međutim, semenke maka koje dospevaju u komercijalnu upotrebu i prodaju se u prodavnicama hrane su isprane, tako da one ne sadrže ove opijatne komponente.

Makovo seme je posebno bogato mono- i polinezasićenim mastima, koje mogu da budu korisne za srce i kožu. Neka istraživanja su ukazala da primena makovog ulja na kožu može da pomogne zaceljenju rana, kao i da omete formiranje krljuštavih lezija. Međutim, pošto je makovo ulje veoma bogato omega 6 masnim kiselinama, nije poželjno konzumirati ga redovno i u većim količinama, jer je u ishrani važno održati ravnotežu između omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Još neke korisne stvari koje se pripisuju makovom semenu, a koje nisu dovoljno istražene, pošto postoje samo pojedinačna istraživanja koja ukazuju na njih su: da makovo seme pomaže varenje (što ima smisla, pošto je bogato biljnim vlaknima) kao i da može da pomogne u ublažavanju glavobolje, kašlja i astme.

 

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513924/, www.researchgate.net/publication/304026423, http://jddtonline.info/index.php/jddt/article/view/2069, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877415001260, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351774, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651847/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2018.5243, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513924/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23326148, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651847/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 166