Postpraznični detoks-napitak

macalimunTopla voda sa limunom je odličan način da se započne dan i možda je to već postao deo vaše jutarnje rutine. Za još bolji efekat dodajte kašičicu mača čaja i napravite toplu mača limunadu. Ovo je odličan detoks-napitak koji će vam dobro doći, posebno nakon bogate praznične trpeze.

Zeleni čaj je poznat po svom blagotvornom dejstvu na organizam pa se između ostalog koristi i u dijetama za mršavljenje i detoksikaciju. Mača je posebna vrsta zelenog čaja koji sadrži znatno više antioksidanasa od klasičnog zelenog čaja. Dobija se mlevenjem listova kako bi se dobio prah fine teksture. Ovaj prah ne ostaje na dnu šolje, već se potpuno rastvara u vodi. Za razliku od klasično pripremljenog zelenog čaja, gde se pije samo tečnost nakon prelivanja lista, u slučaju mača čaja pije se i rastvoreni prah mlevenog lišća.

Mača sadrži polifenole (katehin, EGCG), hlorofil, vitamine A, B,C, E. Polifenoli spadaju u najsnažnije antioksidanse a uloga im je da sprečavaju nastanak slobodnih radikala i uništavaju postojeće. Topla mača limunada će pokrenuti probavu, ubrzati metabolizam i podstaći sagorevanje kalorija. Dejstvo ovako pripremljenog napitka je snažnije zbog sinergičkog dejstva limuna i sastojaka mača čaja. Limunska kiselina pospešuje funkciju enzima koji poboljšavaju rad jetre, dok je hlorofil odličan čistač organizma.

S obzirom na to da mača sadrži  kofein, možda vam nakon ove limunade neće biti potrebna jutarnja kafa. Sa jednom čašom napitka unećete koktel vitamina i  dozu kofeina koja će vam obezbediti osećaj budnosti i koncentracije.

Topla mača limunada se priprema na sledeći način:

Zagrejati  2 dl vode do temperature 60-70 stepeni, otprilike do pojave mehurića jer voda ne sme da provri. Sipati u čašu malo vode i dobro razmutiti 1 kašičicu mača čaja. Sačekati da se ostatak vode malo prohladi pa doliti u čašu sa mačom. Iscediti sok od pola limuna i po želji zasladiti sa malo meda. Izmešati i lagano ispijati.

Tekst i fotografija: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Yogi čaj mača limun

Ajurvedska mešavina sa zelenim čajem, mačom, limunovom travom, limetom.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 86