Povećajte hemoglobin prirodno

tofu jajaKoja je uloga hemoglobina u organizmu? Koju hranu bi trebalo da jedete, a koju da smanjite ako želite da povećate nivo hemoglobina i apsorpciju gvožđa u organizmu?

Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), a odgovoran je za prenos kiseonika u organizmu. Takođe, on prenosi i ugljen-dioksid iz ćelija u pluća, odakle se izbacuje izdahom. Kada je nivo hemoglobina nizak, organizam otežano izvodi ove funkcije. Nivo hemoglobina može se podići konzumiranjem hrane bogate gvožđem. Gvožđe podstiče proizvodnju hemoglobina, a time i eritrocita.

 

Hrana bogata gvožđem


U hranu bogatu gvožđem biljnog porekla spadaju: proizvodi od soje (tofu, edamame), jaja, suvo voće, brokoli, zelenolisno povrće (kelj, spanać), boranija, orašasti plodovi i semenke, kikiriki puter.

Ali, osim unosa hrane bogate gvožđem, važno je i pomoći organizmu da ga apsorbuje. Zbog toga se uz ovu hranu unosi hrana bogata vitaminom C (citrusi, jagode, paprike, zelenolisno povrće; opširnije o tome pogledajte ovde). Takođe, i vitamin A i beta karotin pomažu u apsorpciji gvožđa. Biljni izvori vitamina A su bundeva, batat, kelj i raštan, a izvori beta karotina žuto, crveno i narandžasto voće i povrće (šargarepa, batat, bundeva, dinja, mango).

Važan je i folat (prirodni oblik vitamina B9) koji ima značajnu ulogu u proizvodnji hemoglobina. Organizam koristi folat za proizvodnju hema, komponente hemoglobina koja pomaže u prenosu kiseonika. Ako nema dovoljno folata, eritrociti neće moći da sazru, što dovodi do anemije i niskog nivoa hemoglobina. Dobri biljni izvori folata su: spanać, kikiriki, pasulj (posebno crveni), avokado, zelena salata.

 

Šta ometa apsorpciju gvožđa

Kalcijum iz hrane i suplemenata može da oteža apsorpciju gvožđa. Naravno, to ne znači da treba potpuno izbaciti kalcijum iz ishrane, jer on spada u esencijalne nutrijente i ima značajnu ulogu u organizmu. Ipak, ne preterujte sa unosom kalcijuma ako želite da povećate nivo gvožđa i ne jedite hranu bogatu kalcijumom neposredno pre uzimanja suplemenata gvožđa.

U hranu bogatu kalcijumom spadaju mlečni proizvodi, soja, semenke, smokve.

I fitinska kiselina može da smanji apsorpciju kalcijuma (posebno kod vegetarijanaca). Pokušajte da izbegnete da u istom obroku imate i hranu bogatu fitinskom kiselinom i hranu bogatu gvožđem. Izvori fitinske kiseline su: orasi, brazilski orah, susam. Naravno, nikako ne izbacujte fitinsku kiselinu potpuno iz ishrane, jer i ona spada u esencijalne nutrijente.

 

Prepoznajte simptome

Simptomi izuzetno niskog nivoa hemoglobina uključuju i: ubrzan i nepravilan rad srca, bledu kožu i desni, umor, slabost mišića, pojavu modrica, glavobolje.

 

B. Soldatović

 

Izvori: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Tofu sirov sertifikovan organski

Tofu, najpopularniji proizvod od soje, bogat je lako svarljivim proteinima. Proizveden od organski proizvedene soje! Američka uprava za hranu i lekove preporučuje tofu kao namirnicu za prevenciju srčanih oboljenja. Posno, bez holesterola, bez aditiva!
Dimljeni tofu sertifikovan organski sečeni

Dimljeni tofu od organski proizvedene soje odličnog ukusa. Idealan je za sendviče, naročito u vreme posta ili kao dodatak u posne sarme i druga kuvana jela. Pogodan i za post na vodi. Posno, bez holesterola, bez aditiva! Na sajmu organskih proizvođača i proizvoda Biofest 2014, proglašen je za Bioproizvod godine.
Kiki puter

Visokoenergetski biljni puter spravljen od pečenog kikirikija nosi u sebi sva blagotvorna dejstva kikirikija i može se koristiti kao namaz za hleb, kao poslastica u kombinaciji sa medom ili malteksom i kao dodatak u receptima za kolače. Dobijen je blendiranjem pečenih semenki kikirikija. Ne sadrži nikakve aditive i konzervanse.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 140