Povrće i voće bogatije vitaminom C od pomorandže

paprikePravo je vreme da povećate unos vitamina C. Ako više volite da vitamin C unesete prirodnim putem, limun i pomorandža nisu jedini izbor; ima voća i povrća koje ga sadrži znatno više.

Dok jedna pomorandža sadrži oko 70mg vitamina C, što je samo malo manje od preporučenih dnevnih 90mg, ima još vrsta voća i povrća, i domaćeg i egzotičnog, koje su još bogatije ovm vitaminom.

 

PROKELJ: u jednoj šolji ima 75mg vitamina C. Da biste zadržali što više vitamina C, ne kuvajte prokelj dugo, nego ga kratko obarite na pari.

BROKOLI: šolja sirovog brokolija ima oko 81mg vitamina C, zajedno sa vitaminom K, važnim za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi. Za brokoli važi isto što i za prokelj: najbolje ga je kratko obariti na pari.

ANANAS: sadrži 79mg vitamina C u jednoj šolji. Uz to, ananas je poznat po tome što sadrži značajne količine enzima bromelaina koji pomaže u varenju proteina, ali i u ublažavanju bola i upala..

KELERABA: u jednoj šolji ovog povrća ima 84mg vitamina C.

MANGO: jedan mango ima čak 122mg vitamina C, a uz to je i važan izvor zeaksantina, antioksidansa koji doprinosi zdravlju očiju. (Nekad egzotična voćka koju smo viđali samo na slici, sada se može naći u bolje snabdevenim marketima.)

KIVI: dva kivija sadrže 128mg vitamina C. Istraživanja su pokazala i da kivi može da vam pomogne da brže zaspite, a poboljšava i kvalitet sna, zato što je bogat serotoninom, hormonom koji igra važnu ulogu u spavanju.

PAPAJA: ovo tropsko voće ima 95mg vitamina C (jedna voćka). Takođe sadrži i enzime papain i himopapain koji smanjuju upalu.

PAPRIKE: bez obzira na boju (zelena, žuta, crvena, narandžasta) sadrže znatno više vitamina C od pomorandže (zelena paprika 95mg, crvena 341mg !).

ACEROLA: egzotična trešnja, acerola, je pun pogodak što se tiče vitamina C: sadrži 1357 miligrama na 100g, što je oko 20 puta više od pomorandže! Kod nas se može naći sušena, u obliku praha.

 

I apsolutni šampion:

KAMU KAMU: ova voćka se smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C. Sadrži 1882 do 2280 mg vitamina C na 100, grama, što je oko 40 puta više od pomorandže! Na našem tržištu se može naći sušeni kamu kamu u obliku praha.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kamu kamu organski

Kamu kamu (Myrciaria dubia) je žbunasta biljka koja raste u amazonskim šumama Perua i Brazila. Plod ove biljke sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, oko 60 puta više nego narandža, i smatra se jednim od najvećih prirodnih izvora ovog vitamina na svetu. Sadrži i značajnu količinu dijetnih vlakana. Organski kamu kamu prah ima intenzivan citrusni ukus te se koristi u maloj količini.
Acerola organska u prahu

Acerola (Malphighia emarginata) se naziva još i barbadoska trešnja. Nalik je običnoj trešnji, osim što je svetlije boje. Poreklom je iz južnog Meksika, Centralne i Južne Amerike. Poznata je po izuzetno visokom sadržaju vitamina C, čak 30 puta više od liimuna i 65 puta više od pomorandže.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 162