Povrće u prahu za kvalitetniju ishranu

keljZašto uopšte koristiti povrće u prahu? Postoje dva razloga. Prvi je što određene vrste povrća, koje su izuzetno zdrave, mnogi ljudi, a posebno deca, ne vole u svežem obliku. A drugo, povrće u prahu zadržava sve vitamine i nutrijente koji se nalaze i u svežem povrću. Evo kako da napravite neke veoma korisne i zdrave "praškove" od povrća.

Kada se povrće osuši, iz njega se gubi voda, što znači da sastojci u njemu postaju još koncentrisaniji. Zato nije potrebno dodavati onoliko povrća u prahu u obrok koliko biste morali da dodajete svežeg, To je posebno zgodno ako hoćete da navedete decu (ali i odrasle!) da pojedu bar malo kelja, brokolija, belog luka i sličnih stvari. Evo nekoliko vrsta praha koje se odlično mogu dodavati u supe, variva i druga jela od povrća, pa čak i posipati po testeninama.

 

Đumbir u prahu

Đumbir u prahu se sjajno uklapa u smutije, variva, ali i u neka peciva i kolače. U gotovo svim prodavnicama zdrave hrane je već dostupan u obliku praha, ali ako hoćete, možete i sami da napravite prah od svežeg đumbira.

Potrebno je da ogulite đumbir i isečete ga na kolutiće debljine oko 4 mm. Osušite ih u dehidratoru (ili blago zagrejanoj rerni), a kada se ohalde, jednostavno ih sameljete u blenderu dok se ne pretvore u prah. Prah čuvati u zatvorenoj posudi.

 

Pečurke u prahu

Bilo koju vrstu pečuraka možete da sitno iseckate, ostavite u dehidratoru (ili blago zagrejanoj rerni) da se osuše, a potom i njih sameljete u prah. (Da se potpuno osuše, ponekad može biti potrebno i do 4 sata). Pečurke su inače pune kvalitetnih proteina, antioksidanasa, vitamina B i nekih posebnih sastojaka. Pečurke u prahu možete dodavati u salate, variva, supe i jela od povrća, čime ćete te obroke učiniti znatno hranljivijim.

U poslednje vreme je postalo popularno da se prah neke vrste lekovitih pečuraka (poput šitake, maitake i sl). dodaje čak i u kafu!

 

Kelj u prahu

Kelj je svakako jedna od najhranljivijih vrsta povrća, ali isto tako i jedna od najneomiljenijiih (naročito među decom). Kad kelj kupite svež, on ne može dugo da stoji pre nego što počne da gubi hranljive materije - zato je najbolje da ga odmah stavite u dehidrator. Međutim, prethodno odstranite žile, koje imaju preterano jak ukus. Listove kelja ostavite u dehidrator (ili blago zagrejanu rernu) da stoje dok ne postanu hrskavi. Nakon što ih sameljete, preporučljivo je da prah osušite još malo, pre nego što ga spakujete u zatvorenu teglu u kojoj ćete ga čuvati.

 

Na sličan način možete da napravite prah od raznih vrsta povrća - na primer, belog luka, brokolija, karfiola - i da na taj način značajno obogatite i osvežite svoju kuhinju!

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Brokoli u prahu organski

Organski brokoli u prahu dobijen je od posebno izabranih cvetova svežeg brokolija koji su osušeni na vazduhu i samleveni. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod bez dodatih aditiva i veštačkih boja. Savršen odnos prirodnih biljnih vlakana i proteina čini ga idealnom hranom za sportiste, vegetarijance i vegane.
Reishi (reiši) pečurka

Reishi (reiši) gljiva (Ganoderma Lucidum), sada već dobro poznata i korišćena u celom svetu, vodi poreklo iz Kine, gde se vekovima upotrebljavala u tradicionalnoj medicini. Polisaharidi iz ove gljive deluju antioksidativno i na taj način stimulišu imuni sistem.
Maitake gljiva

Maitake gljiva je veoma cenjena i vekovima korišćena u tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini kao snažna podrška imunitetu. Takođe je prijatnog i specifičnog ukusa, te ulazi u sastav brojnih kulinarskih specijaliteta.
Beli luk u prahu organski 100g

Nezamenljiv sastojak brojnih ukusnih jela! Hiljadama godina unazad beli luk se koristi širom sveta i kao začin i kao biljka koja doprinosi boljem opštem stanju organizma. Organski beli luk je uzgajan bez upotrebe pesticida i veštačkih đubriva, osušen prirodno i samleven.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 437