Prečišćeni puter godi zdravlju

gheeGi (ghee), ili maslo, je prečišćen puter koji se obilato koristi u južnoazijskoj kuhinji. Po ajurvedi, ova namirnica ima bitna lekovita svojstva, koja polako počinje da potvrđuje i savremena nauka.

Gi (ghee) se dobija termičkom obradom sirovog, nesoljenog putera, tako što se iz njege uklone mlečne belančevine i voda. Dobija se mast prijatnog mirisa, zlatnožute boje, bez laktoze, korisna po zdravlje. Ajurveda smatra da gi ima suštinska lekovita svojstva koja obični puter nema.

Bogat je dobrim masnoćama
U 56 grama gija ima 46 grama čiste masti, od toga je 29 grama zasićenih masti. U toj količini sadrži se 179 mg omega 3 masnih kiselina i 1,5 mg omega 6 masnih kiselina. Sadrži takođe i butanoičku kiselinu i linoleičku kiselinu, koje poseduju antibakterijska i antikancerogena svojstva. Iako su godinama zasićene masnoće neopravdano proglašavene lošim, to se u poslednje vreme menja. Objektivna proučavanja pokazuju da su one od suštinske važnosti za optimalno zdravlje. Na primer, trogodišnje proučavanje sprovedeno na Vašingtonskom univerzitetu utvrdilo je da su žene koje su jele najviše zasićenih masnoća imale manje naslaga na arterijama i imale zdraviiji odnos dobrog i lošeg holesterola nego žene koje su izbegavale zasićene masti. Proučavanja takođe pokaziju da umereno konzumiranje zasićenih masti pojačava metabolizam, što pogoduje gubitku kilograma.

Dobar izvor vitamina
U 56 g gija ima oko 1,4 IJ vitamina A, što je 28% preporučenog dnevnog unosa. Ovog vitamina nema u rafinisanim uljima koja se obično koriste u ishrani. On pomaže održavanju zdravlja sluzokože i kože, poboljšavajući tako prvu liniju imuniteta (a to je zdrava sluzokoža). Vitamin A pomaže i u borbi protiv raka pošto inhibira proizvodnju DNK u malignim ćelijama. U istoj količini nalazi se i 7% dnevne preporučene doze vitamina E, važnog antioksidansa, kao i 5% preporučene ddoze vitamina K, važnog za zdravlje krvi.

Pomaže organima za varenje
Za razliku od mnogih drugih masti i ulja, koja često učine da se osetimo usporeno i naduto, gi poboljšava proces varenja time što stimuliše lučenje želudačnih kiselina. To pomaže da se poveća apsorpcija drugih nutrijenata, uključujući i vitamine rastvorljive u mastima (koje i sam sadrži). Zbog toga umereno i dugotrajno konzumiranje gija može da pomogne u lečenju čira, gorušice, zatvora i nekih drugih digestivnih problema.

Dobro podnosi visoke temperature
Gi dobro podnosi vsoke temperature što mu daje prednost u odnosu na puter (koji može da počne da dimi zbog mlečnih proteina) i mnoga drugim uljima (posebno maslinovom, koje postaje kancerogeno kad se pregreje). Tačka dimljenja gija koja je između 162oC i 190oC čini ga pogodnim za kuvanje, prženje i dinstanje. Šta više, nutritivni kvaliteti gija ostaju nepromenjeni čak i kad se ugreje, tako da je to svakako jedna od najpogodnijih masnoća za korišćenje prilikom termičke obrade hrane. 

Izvori:
http://ajcn.nutrition.org
http://nutritiondata.self.com
www.indiawest.com
http://completewellbeing.com

Proizvodi u vezi sa člankom

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 124