Šipak: zašto je zdrav

sipurakRuže vole gotovo svi, ali malo ljudi koristi njihov plod - šipak - koji je veoma zdrava namirnica bogata hranljivim materijama.

Šipak predstavlja jedan od bogatijih prirodnih izvora vitamina C. Od davnina se koristi u medicinske svrhe i pominje se u medicinskim tekstovima starih kultura (Persije, Tibeta i Mediterana).

Prema nutritivnim tabelama Američkog ministarstva poljoprivrede, kašičica šipka sadrži 11mg vitamina C. Ali, šipak sadrži i druge vitamine, minerale i fitohemikalije, a istraživanja ukazuju da je kombinacija vitamina C sa drugim nutrijentima koje nalazimo u prirodnim izvorima važna za uravnoteženu apsorpciju vitamina C u organizam. Pored vitamina C, šipak sadrži i vitamine A, B3 (niacin) i E, kao i minerale, uključujući bakar, magnezijum i cink.

Flavonoidi kojima obiluje šipak imaju antiupalna svojstva, a takođe, kako ukazuju istraživanja, podržavaju i zdravlje crevnog mikrobioma. Ovi flavonoidi takođe pomažu da se zaštite organi za varenje od iritacija koje gotovo neizbežno izaziva svakodnevno unošenje sintetičkih hemikalija.

 

Kako ga koristiti

Da bi se dobila maksimalna dobrobit od ploda šipka, najbolje je da se on koristiti samleven. Mleveni šipak može da se doda, i odlično uklopi, u džemove, sirupe, prelive za salatu, ali i u domaće mafine. Takođe, mlevenim šipkom mogu da se pospu i palačinke. Kada spremate bilo šta sa šipkom, nastojte da on ne bude dugo izložen visokoj temperaturi, pošto to može da uništi većinu sadržaja vitamina C.

Ako kuvate čaj od šipka, pustite da voda najpre provri, skinite sud sa vatre, pa tek onda dodajte šipak i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168998/nutrients, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958166919301569


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 205