Šta je bolje lan ili čia seme?

cialan1„Da li može neko da mi napravi poređenje lan - čia semenke? Imam utisak da su sličnih svojstava, a postoji razlika u ceni“. Ovo pitanje je pre petnaestak dana postavila jedna gospođa kao komentar na tekst o omega tri masnim kiselinama. Dala sam kratak odgovor ali pošto je pitanje vrlo interesantno smatram da zaslužuje opširnije objašnjenje koje će vam, verujem, biti od koristi, posebno ako razmišljate na sličan način.

I sama se često pitam zašto su nam te egzotične biljke neobičnih naziva postale toliko privlačne? Iskreno verujem da lekovitu moć imaju i one biljke koje rastu na području na kojem živimo. Čini mi se da smo pomalo zaboravili na ogromno bogatstvo biljaka koje raste na našem podneblju. Kvalitetne su koliko i ove egzotične, ali eto, nijedna od njih nema etiketu superhrane.

Hajde da uporedimo ove dve interesantne semenke - lan i čia (chia). Navešću zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju čija semenkama i uporediti sa lanom.
1. Sadrže omega 3 masne kiseline. Tačno. Ali ove masne kiseline se nalaze i u lanenom semenu, čak u nešto većoj količini. Mala prednost čia semenki u odnosu na lan je što se ne moraju mleti da bi organizam iskoristio ove masne kiseline. Mlevenje ne bi trebalo da predstavlja veći problem, a ako baš ne možete da meljete, kupite samleven.
Sadržaj MASTI na 100 g semena:

Čia seme
Ukupne masti 31 g mononezasićene 2,1 g polinezasićene 23,3
omega 3 17, 5 g
omega 6 5,7 g

Lan
Ukupne masti 42 g mononezasićene 7,5 g polinezasićene 28,7 g
omega 3 22,8 g
omega 6 5,9 g

2. Poboljšavaju probavu. Tačno. Ali isto to rade i lanene semenke. Oba semena imaju veliku količinu dijetetskih vlakana te otuda i ovo svojstvo. Istina, čia seme ima nešto veću količinu vlakana, ali to ne umanjuje vrednost lana. Dugogodišnja tradicija upotrebe lana u ovu svrhu potvrđuje njegovo dejstvo. Mnogi su se rešili opstipacije na jednostavan način baš zahvaljujući lanenom semenu.

VLAKNA 100g
Čia seme 38 g
Lan 27g

3. Regulišu nivo šećera. Tačno, baš kao i laneno seme i opet zahvaljujući vlaknima koja usporavaju apsorpciju i stabilizuju nivo šećera. Sadrže više vlakana, ali dosta ih sadrži i lan.
4. Dobre su za zdravlje kostiju i zuba jer sadrže velike količine kalcijuma i magnezijuma.

KALCIJUM i MAGNEZIJUM na 100 g
Čia seme
Kalcijum 631 mg magnezijum 335 mg
Lan
Kalcijum 255 mg Magnezijum 392 mg

Stavka u kojoj prednjači čija seme je količina kalcijuma. Lan sadrži nešto više magnezijuma.

5. Čia semenke sadrže proteine. Tačno, ali manje nego lan.

PROTEINI 100 g

Čia seme 16 g
Lan 18 g

6. Stvaraju osećaj sitosti. Lan takođe, opet zbog vlakana, a rekoh da ih sadrži sasvim dovoljno.
8. Ne sadrže gluten. Ne sadrži ni lan kao ni ostale semenke jer gluten sadrže samo određene vrste žitarica.
9. Ne sadrže holesterol. Naravno, jer ga ne sadrži nijedna namirnica billjnog porekla.
10. Mogu zameniti jaje u receptima. Baš kao i lan. Kašičica čia semena pomešana sa tri kašike vode menja jedno jaje. U slučaju lana koristi se jedna kašika semena i tri kašike vode. I jedno i drugo seme treba ostaviti u vodi dok ne pusti sluz.
11. Daju trenutno energiju. Moguće.

I šta da vam kažem na kraju, ako volite egzotiku i možete to sebi da priuštite - o.k, koristite čia seme. U suprotnom ne brinite, imate sasvim odgovarajuću zamenu po povoljnoj ceni.

Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista

Proizvodi u vezi sa člankom

Laneno seme mleveno

Lan je izuzetno zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani. Da bi se lan iskoristio u organizmu, neophodno je da se samelje. Mleveni lan se mora potrošiti odmah jer veoma brzo oksidiše čime mnogo gubi na kvalitetu.
Laneno seme, organsko

Laneno seme ima veliku nutritivnu vrednost i prirodan je izvor mono- i polinezasićenih masnih kiselina, minerala i vlakana. Koristi se kao dodatak u ishrani i za pripremu lanene sluzi, blagog i neškodljivog sredstva za regulisanje probave. Semenke pre upotrebe samleti, a mogu se mešati sa jogurtom i suvim voćem i koristiti kao dodatak u salatama i musliju.
Lan mleveni organski specijalno pakovan

Samleveno zrno lana se lakše vari i mnogo bolje iskorišćava u organizmu. Naše laneno seme pakovano je u zaštitnoj atmosferi koja ga čuva od oksidacije čak i nakon otvaranja. Laneno seme smatra se najboljim izvorom omega 3 masnih kiselina. Bogato je i lignanima koji imaju svojstva antioksidanasa. Zahvaljujući obilju rastvorljivih celuloznih vlakana lan sa vodom stvara sluz koja se koristi kao prirodni laksativ.
Chia (čia) seme, organsko

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Chia (čia) seme organsko, mleveno

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 28