Šta jesti kad imamo glavobolju

glavoboljaKad imamo glavobolju, postajemo posebno osetljivi na hranu, ako uopšte možemo da jedemo. Stomak "se buni", pa nam većina namirnica neće prijati. Zato treba da izaberemo pažljivo.

Krompir

Namirnice bogate kalijumom mogu da ublaže glavobolje, a krompir je izuzetno bogat kalijumom - 100 g krompira sadrži čitavih 421 mg, što je oko 10% preporučenog dnevnog unosa. Međutim, pošto je kalijum lociran tik ispod kore, pomfrit vam neće biti od velike koristi, već jedino krompir pečen u rerni i to u ljusci.

 

Banane

Pre svega, lako se vare i umiruju želudac, koji često ume da bude veoma osetljiv zbog glavobolje. Drugo, banane su bogate i kalijumom i magnezijumom, a oba ova minerala doprinose ublažavanju glavobolja, pogotovo tenzionih (pošto dovode do opuštanja mišića).

 

Lubenice

U velikom broju slučajeva glavobolja je povezana sa dehidracijom (posebno leti). Lubenica je puna kvalitetne vode, a takođe kalijuma i magnezijuma, pa će delovati blagotvorno u tom slučaju.

 

Krastavac

Slično kao i lubenica, krastavac je odličan kao izvor kvalitetne strukturisane vode, pošto je po sastavu 95% voda! Zbog toga minimalno opterećuje organe za varenje, a daje osećaj sitosti, hladi i hidrira organizam, što je sve povoljno u slučajevima glavobolje.

 

Ananas

Svež ananas sadrži enzim po imenu bromelain, koji je neka vrsta prirodnog analgetika. On takođe ima antiupalna svojstva, što takođe doprinosi smanjenju glavobolje.

 

Šta da izbegavate

Ukoliko osećate da vas hvata glavobolja, ili ste je već dobili, verovatno će vam koristiti da iz ishrane eliminišete namirnice za koje se zna da mogu da isprovociraju glavobolju, a to su:

Crno vino, šampanjac, tvrdi sirevi, pavlaka, salame, viršle i drugi suhomesnati proizvodi, čokolada, kikiriki, industrijski sokovi, žvake.

 

Takođe, obratite pažnju kako kafa deluje na vas! Uticaj kofeina može da bude kontroverzan: može i da izazove i da olakša glavobolju. Naučnici su ustanovili da kafa ima sposobnost da suzi krvne sudove i na taj način privremeno otkloni glavobolju (posebno migrenskog tipa), ali kada dejstvo kofeina prođe, krvni sudovi postaju širi nego ranije, što može da izazove još jači bol.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 235