Šta osim hrane utiče na povišen šećer

vezbanje glukozaČetiri faktora, koja nemaju veze sa sadržajem obroka, mogu da utiču da nivo šećera u krvi bude visok: stres, loše spavanje, nedovoljno vežbanja i kasni obroci.

Kad pomislimo na šećer (glukozu) u krvi, odmah nam pada na pamet: koliko šećera pojedemo? Naravno da oni koji paze na svoje zdravlje paze i na količinu unetih ugljenih hidrata. Međutim, neke druge stvari, koje nemaju veze sa sadržajem obroka, mogu da značajno utiču na to kako naš organizam reguliše šećer.

 

Stres

U stresu se oslobađa kaskada hormona, kao što su adrenalin i kortizol. Ti hormoni povećavaju budnost i proizvodnju energije, što znači da će usled njihovog delovanja nivo šećera u krvi skočiti. Ako je to povezano sa krarkotočnom situacijom, na primer, kad sprintate na 100 metara (jurite za autobusom gradskog prevoza:)) takav skok energije je u stvari poželjan. Problem nastaje kada stres traje dugo: stres koji je npr. povezan sa novčanim problemima, međuljudskim odnosima, decom i svakodnevnim nezgodama. Hroničan stres može dovesti do hronično povišenog nivoa kortizola, a on vodi do hronično povišenog nivoa glukoze u krvi. U tom slučaju, promena ishrane neće pomoći. Pomoći će naučno potvrđene metode koje pomažu da se nosimo sa stresom u životu, u koje spadaju: meditacija, joga, aromaterapija, ili adaptogene biljke, poput ašvagande.

 

Loše spavanje

San utiče na šećer u krvi na više načina. Nedovoljno sna može da podigne nivo kortizola tokom dana (što može da povisi nivo glukoze) i da omete mehanizme organizma za snižavanje šećera u krvi. Rešenje za ovo je jednostavno: trebalo bi svakog dana odspavati sedam do osam sati. Poželjno je da san obuhvati period od deset do ponoći, pošto se tad najbolje spava. Izbegavajte korišćenje telefona i kompjutera sat pred spavanje, istuširajte se toplom vodom, čitajte neku lepu knjigu – upotrebite sve što znate da vas opušta i pomaže da zaspite.

 

Nedovoljno vežbanja

Istraživanja su takođe povezala nedovoljno kretanja i vežbanja sa poremećajima kontrole šećera u krvi. Mišićima je potrebna glukoza za rad, pa će, ako se krećete i vežbate, mišići povući glukozu iz krvi. Jedno istraživanje iz 2022. utvrdilo je da čak i samo dva do pet minuta šetnje sat ili dva nakon jela ima značajan efekat na nivo šećera u krvi! Intenzivnija aktivnost imaće još veći efekat. Dakle, nemojte da sedite dugo – posebno ne nakon što ste jeli. Prekinite periode sedenja kratkim šetnjama, a nekoliko puta nedeljno uvedite u svoj raspored vežbe snage i kardio trening.

 

Kasni obroci

Ne utiče na šećer u krvi samo to šta jedete, već i kad jedete. Organizam je metabolički aktivniji ujutru, pa tada i efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Kasni noćni obroci, pogotovo pre spavanja, povezani su sa naglašenijim i dužim skokovima nivoa šećera u krvi, u poređenju sa time kada se obroci iste vrste i obima pojedu četiri sata ranije, pre spavanja.  

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com,, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10543671/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19955752/, https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-022-01649-4, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835928/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24331104/

 

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Ašaganda u prahu organska dodatak ishrani

Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka čiji se koren već vekovima koristi u ajurvedskoj medicini. Koren ašvagande doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnoj koži, normalnoj reprodukciji, normalnoj funkciji respiratornog trakta, normalnoj funkciji srca, normalnoj psihološkoj i kognitivnoj funkciji, skraćenju vremena potrebnog da zaspite i može da doprinosi adaptogenim osobinama.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 484