Šta raditi dan nakon prejedanja

kolaciciOvo je period godine kada se dobro jede – vaš stomak to pouzdano zna. Zahvaljujući prazničnom provodu, desi se da za dan unesemo i po 5000 kalorija (dvostruko više nego što bilo kome treba). Evo kako bismo mogli da to kompenzujemo i povratimo ravnotežu organizma...

Bez laganja sebe, svi dobro znamo koliko (nepotrebnih) kalorija unesemo za praznike, u vidu ukusnih jela, kolača, pića… Na kraju krajeva, jedan dan tako obilatog preterivanja i nije tako strašan. Prema tome, umesto da se osećamo krivim što smo se prejeli, hajde da narednog dana uradimo nekoliko dobrih stvari koje će nam pomoći da to uravnotežimo.

 

Iste večeri (ili neposredno nakon obilnog obroka)

Bez obzira koliko smo pojeli, najbolje je da se spremimo i krenemo u dužu šetnju. To će pomoći da se smanji osećaj nadimanja i prejedenosti, kao i da se hrana lakše svari i bolje metabolizuje. Istraživanje obavljeno na Univerzitetu Džordž Vašington pokazalo je da samo 15 minuta šetnje posle obilnog obroka može da spreči da šećer u krvi naglo poraste, a potom naglo padne, što izaziva dodatnu glad, umor i potrebu da opet pojedemo više nego što nam treba.

 

Potom, pred spavanje

Obavezno popijte makar čašu vode (to će mnogo pomoći varenju), a ako hoćete da još više pomognete vašem želucu, popijte čašu čaja od đumbira – đumbir ubrzava varenje i ublažava osećaj mučnine.

 

Narednog jutra

Dopustite sebi da se naspavate. Ako se ne naspavate dovoljno, po svoj prilici ćete imati neodoljivu želju za još više slatkiša i jake hrane. To je poznat mehanizam; istraživanje Majo klinike je pokazalo da su ispitanici koji su sebi zakinuli samo sat i po spavanja tokom noći narednog dana u proseku uneli 550 kalorija više nego obično. Kad ustanete, izbegnite ugljene hidrate, a posebno šećer, za doručak. Najbolje je da to bude obrok od kvalitetnih belančevina i masti, na primer, jaja pržena na maslinovom ili kokosovom ulju sa kriškom avokada.

 

Narednog popodneva

Gledajte da vam se ručak nakon praznične večeri sastoji pretežno od povrća, kvalitetnih proteina (najbolje biljnog porekla) i složenih ugljenih hidrata. Na primer, tanjir ukusno spremljenog sočiva sa kriškom integralnog hleba. Nema potrebe da sebi ukidate hranu dijetom ili uzdržavanjem od jela, jer to može proizvesti kontraefekat. Naprosto se vratite zdravom, uravnoteženom režimu ishrane.

 

Naredne večeri

Planirajte lakšu večeru, ali opet sastavljenu od kvalitetnih belančevina, povrća i složenih ugljenih hidrata – recimo, tost od integralnog hleba sa malo pečenog morača i komadićem tvrdog sira.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 106