Sve dobrobiti bundevinog semena

bundsemeBundevino seme spada u najhranljivije namirnice. Odličan je izvor zdravih masti, magnezijuma i cinka. Tradicionalna medicina povezuje bundevino seme sa brojnim dobrobitima, pre svega za zdravlje prostate i urinarnog trakta, ali to nije sve, pošto su savremena istraživanja potvrdila da je bundevino seme korisno i za zdravlje drugih organa, uključujući krvne sudove i srce. Može se nabaviti u ljusci i oljušteno, pri čemu se oljušteno naziva golica (ljuska bundevinog semena nije jestiva).

Bundevino seme je veoma hranljivo. Bogato je biljnim vlaknima, kvalitetnim biljnim proteinima, mastima, uključujući polinezasićene masne kiseline, a dobar je izvor posebno magnezijuma, vitamina K, mangana, fosfora, gvožđa i cinka. Sadrži takođe značajnu količinu antioksidanasa, vitamina B2 i folata. Zbog visokog sadržaja masti i proteina, bundevino seme ja prilično kalorično, pa u samo 30 g sadrži 150 kalorija.

Bundevino seme je odličan izvor magnezijuma, jedan od najboljih prirodnih izvora magnezijuma. Magnezijum je element koji najčešće nedostaje u zapadnoj ishrani i procenjuje se da npr. u SAD skoro 80% odraslih unosi manje magnezijuma nego što je preporučen dnevni unos.

Bundevino seme je odličan izvor biljnih vlakana. U samo 30 g, ono sadrži 1,1 g biljnih vlakana. Ona su važna ne samo za dobro funkcionisanje creva, već i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa tip 2 i gojaznosti.

Bundevino seme je bogato antioksidansima. Bundevino seme sadrži antioksidanse iz klase karotinoida, vitamin E i druge. Antioksidansi mogu da ublaže upalne procese i zaštite organizam od delovanja slobodnih radikala. Misli se da je velika količina antioksidanasa u bundevinom semenu delom izvor njegovog pozitivnog uticaja na zdravlje.

Bundevino seme ublažava simptome benignog uvećanja prostate. To je i jedna od najčešćih primena bundevinog semena u tradicionalnoj medicini. Nekoliko istraživanja je otkrilo da konzumacija bundevinog semena ublažava simptome povezane sa benignim uvećanjem prostate. Istraživanja obavljeno na preko 1400 muškaraca sa uvećanom prostatom ukazalo je da je konzumacija bundevinog semene tokom godinu dana smanjilo njihove simptome i poboljšalo kvalitet života.

Bundevino seme ublažava simptome pretereno aktivne bešike. Istraživanje obavljeno na 45 muških i ženskih ispitanika ukazalo je da 10g ekstrakta bundevinog semena dnevno poboljšalo funkcionisanje bešike.

Bundevino seme može da doprinese zdravlju srca. Bundevino seme je dobar izvor antioksidanasa, magnezijuma, cinka i masnih kiselina, a svi ti nutrijenti povoljno deluju na zdravlje srca. Proučavanja obavljena na životinjama su ukazala da bundevino seme može da snizi visok krvni pritisak kao i nivo holesterola – što su dva važna faktora rizika od srčanih oboljenja. Druga istraživanja, opet, pokazala su da bundevino seme doprinosi povećanju proizvodnje azot-oksida u organizmu, koji pomaže da se prošire krvni sudovi, povoljša protok krvi i smanji rizik od rasta naslaga unutar arterija.

Bundevino seme može da smanji nivo šećera u krvi. Nekoliko proučavanja je ukazalo da je dodavanje bundevinog semena u prahu u ishranu smanjilo nivo šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tip 2. Ipak, potrebno je još proučavanja da bi potvrdila ova otkrića.

Bundevino seme može da pomogne da bolje spavamo. Bundevino seme je prirodan izvor triptofana, aminokiseline koja podstiče san. Pored toga, s obzirom da je odličan izvor magnezijuma, koji opušta mišiće, bundevino seme verovatno može doprineti da bolje spavamo. Što se triptofana tiča, smatra se da unos 1g triptofana dnevno doprinosi poboljšanju sna. Međutim, da bi se uneo 1g triptofana, potrebno je pojesti 200g bundevinog semena, što je previše (preporučuje se oko 30 g dnevno).

Bundevino seme je povezano sa smanjenjem rizika od određenih vrsta raka. Ishrana bogata bundevinim semenom je povezana sa smanjenim rizikom od raka želuca, dojke, pluća, prostate i debelog creva. Veliko opservaciono istraživanje je utvrdilo da je konzumacija bundevinog semena posebno povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. Neka istraživanja su ukazala da je to antikancerogeno delovanje bundevinog semena verovatno povezano sa posebnom vrstom biljnih vlakana, tzv.lignanima, koje bundevino seme sadrži. Istraživanja obavljena u laboratorijskim uslovima ukazala su da suplementi koji sadrže bundevino seme imaju potencijal da uspore rast ćelija raka prostate.

 

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16302759, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17594521, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996909000453, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7784309, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859042, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468543, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.200700105, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098586, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/,, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15510909. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21545273, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22082068, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16758316, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090989612000422, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22293856, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9299202, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10753555, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16758316

Proizvodi u vezi sa člankom

Golica sirova organska

Golica je seme bez opne posebne vrste bundeve. Može se konzumirati sirovo, sušeno ili peceno. Bundevino seme sadrži vitamine B grupe i prirodni je izvora minerala kao što su magnezijum, kalijum, gvože i fosfor. Golica je bogata polinezasićenim mastima i od nje se dobija lekovito bundevino ulje. Seme je i popularna grickalica, a može se stavljati u hleb i peciva ili posipati po salatama. U tradicionalnoj medicini se bundevino seme posebno preporučuje kod benignog uvećanja prostate kod muškaraca, kod bolesti urogenitalnog trakta.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 134