Sve dobrobiti čaja (crnog, zelenog, belog...)

cajeviCrni, zeleni, beli i mača čaj – svi potiču od iste biljke, Camellia sinensis. Ove varijante se ne razlikuju samo po boji, ukusu, mirisu i finoći, već i po sadržaju materija korisnih za ljudski organizam. U ovom članku ćemo se pozabaviti raznim vrstama čaja i njihovim specifičnim doprinosima našem zdravlju.

Posle kafe, čaj je napitak koji se najčešće konzumira u svetu. Svaka vrsta čaja se priprema tako što se listovi ili pupoljci čaja u ovom ili onom obliku potapaju u vrućoj vodi. Kao što smo već rekli, radi se o listovima i pupoljcima iedne iste biljke Camellia sinensis, koja sadrži brojne bioaktivne sastojke koji se opštim imenom nazivaju polifenoli. Polifenoli su biljna jedinjanje koja u biljkama, ali isto tako i u ljudskom organizmu, kada se unesu u njega, ispoljavaju moćnu antioksidansnu, antiinflamatornu,  kardioprotektivnu i antikancerogenu aktivnost. Dva glavna polifenolna jedinjenja koja se uobičajeno povezuju sa čajevima i njihovim zdravstvenim dobrobitima su epigalokatehin-3-galat (EGCG) i epigalokatehin (EGC). Neka naučna istraživanja ukazuju da ova jedinjenja ispoljavaju snažnu aktivnost u suzbijanju rasta raznih vrsta raka.

Biljka čaja sadrži i polifenolne komponente po imenu tanini, koji u zavisnosti od načina berbe i proizvodnje čaja daju raznim vrstama čaja njihov jedinstven ukus. Rangiranje čaja se vrši prema sadržaju tanina.

Glavne vrste čaja koje se proizvode od biljke Camellia sinensis su crni čaj, ulong čaj, zeleni čaj, beli čaj, žuti čaj i mača čaj. Razlika između tih vrsta potiče od toga na koji se način prerađuju listovi biljke čaja – to jest, koliko brzo nakon ubiranja se listovi čaja tretiraju, i koliki je stepen njihove oksidacije ili fermentacije.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj se pravi od neoksidisanih listova čaja; umesto toga, odmah nakon što se uberu, listovi se zagrevaju ili izlažu vrućoj pari, kako bi se inaktivirali mikrobi koje sadrže, kao i enzim zvani polifenol-oksidaza, koji služi kao katalizator njihove oksidacije. Kao napitak, zeleni čaj je bogat antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. Istraživanja takođe ukazuju da polifenoli iz zelenog čaja snižavaju nivo “lošeg” holesterola i smanjuju rizik od nekih vrsta raka. Glavna aktivna komponenta zelenog čaja je EGCG. Zeleni čaj sadrži i kofein, ali manje nego crni čaj, a znatno manje nego kafa, pa ima blago stimulativno dejstvo.

 

Mača čaj

Mača čaj je zapravo varijanta zelenog čaja; u stvari, listovi zelenog čaja samleveni u fini prah. Kada se skuva zeleni čaj, tečnost se popije a listovi ostaju; međutim, kada se mača razmuti u vodi, popije se čitava tečnost, zahvaljujući čemu mača unosi u organizam i do 3x više EGCG nego zeleni čaj. Isto tako, sa mača čajem se unosi nešto više kofeina nego sa zelenim, tako da predstavlja malo intenzivniji stimulans.

 

Crni čaj

Crni čaj se pravi od potpuno oksidisanih listova čaja i ima jaču aromu od ostalih vrsta čaja. On takođe sadrži i najviše kofeina, mada ipak manje od kafe. Iako sadrži manje antioksidanasa od zelenog čaja, flavonoidi koje crni čaj sadrži su korisni za zdravlje srca. Prema poučavanjima, ti flavonodi mogu da smanje faktore rizika od srčanih oboljenja kao što su gojaznost, visok holesterol i trigliceridi u krvi i visok krvni pritisak.

 

Beli čaj

Beli čaj se takođe pravi od neoksidisanih listova i pupoljaka. On se bere neposredno pre nego što se listovi čajne biljke potpuno otvore, dok su još prekriveni belim dlačicama, otuda i potiče njegovo ime. A pošto se ti listovi i pupoljci minimalno prerađuju, beli čaj sadrži visok nivo antioksidansnih polifenola. Poput crnog i zelenog čaja, i beli čaj doprinosi smanjenju rizika od srčanih oboljenja. EGCG koji beli čaj sadrži pomaže da se krvni sudovi opuste i prošire, što je dobro za prevenciju hipertenzije. Beli čaj takođe pomaže mršavljenju, smanjuje znake starenja na koži i deluje preventivno protiv osteoporoze.

 

Kombuha

Kombuha je gazirani napitak koji se dobija fermentisanjem zaslađenog crnog ili zelenog čaja pomoću bakterija i gljivica. Taj proces fermentacije razlaže šećer, a kombuha napitak snabdeva probiotskim bakterijama. Prirodni probiotici, iz fermentisane hrane, pomažu da se uravnoteži mikrobiom u crevima. Istraživanja ukazuju da kombuha doprinosi zdravlju organa za varenje, može da smanji rizik od bakterijskih imfekcija, pomaže u regulaciji telesne težine i i dijabetesa tip 2, doprinosi zdravlju jetre i srca.

 

Izvori i stručne reference: www.health.com, www.hindawi.com, www.organicfacts.net, www.imperialteagarden.com, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/camellia-sinensis, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/polyphenol, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679539/, https://www.mdpi.com/2072-6643/5/10/3779/htm, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319630.php

Proizvodi u vezi sa člankom

Zeleni instant čaj u granulama

Instant zeleni čaj zaslađen medom. Osvežavajući ukus zelenog čaja najbolje se dopunjuje sa nekoliko kapi limunovog soka.
Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Yogi čaj zeleni balans organski

Od dobro poznatih azijskih tradicija do šolje čaja: od drevnih vremena zeleni čaj i kombuha su priznati kao dobri za zdravlje i cenjeni od svih, izvori antioksidanata i korisnih mikroelemenata.
Yogi crni čaj

Klasični čajni začini kao što su cimet, đumbir i anis, u kombinaciji sa asam čajem, daju ovaj moćni i stimulativni crni jogi čaj.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 148