Sve dobrobiti čia (chia) semena

ciasemeČia (chia) seme je veoma hranljiva namirnica koja se koristila u Latinskoj Americi hiljadama godina. Iako ga nutricionisti porede sa lanenim semenkama, čia (chia) seme je donekle specifično i nešto drugačije deluje na organizam. Evo još nekoliko razloga da se povremeno uvrsti u ishranu...

Čia (chia) semenke su izvor zdravih masnoća. Ravnoteža omega 3 i omega 6 masnih kiselina je suštinska za optimalno zdravlje. Ukoliko se ravnoteža poremeti na stranu omega 6 masnih kiselina, može doći do gojaznosti, hroničnih upala, insulinske rezistencije. Čia (chia) semenke sadrže više omega 3 nego omega 6 masnih kiselina, pa su odlične da se uspostavi ravnoteža u ishrani  održi zdrav nivo holesterola u krvi. Obično se kao izvor omega 3 masnih kiselina navodi riba, ali čia (chia) semenke sadrže 7,5 puta više omega 3 masnih kiselina nego npr. losos.
Uprkos tome čia (chia) semenke su niskokalorične. U 30 g čia (chia) semena sadrži se samo 137 kalorija.
Čia (chia) semenke su odličan izvor kvalitetnih proteina. Spada u najbogatije izvore proteina među semenkama - sadrže gotovo isto toliko proteina koliko i jaja. Zato su odlična namirnica za vegetarijance, a posebno za vegane.
Čia (chia) semenke su odličan izvor biljnih vlakana. U samo dve kašike, čia (chia) seme sadrži neverovatnih 10 grama (trećinu preporučene dnevne doze) biljnih vlakana. Biljna vlakna su neophodna za dobar rad creva (crevnu peristaltiku), pomažu snižavanju količine holesterola u krvi i smanjenju upala niskog intenziteta. Konzumacija čia (chia) semenki pomaže uravnoteženju crevne flore, što može da pruži značajan podsticaj imunitetu.
Čia (chia) semenke su izvor antioksidanasa. Ove semenke su izuzetno bogate antioksidansima. Jedan od dobrih dokaza koliko antioksidanasa sadrže je i njihov rok trajanja u prodavnicama – neće se pokvariti gotovo dve godine, i to na sobnoj temperaturi...
Čia (chia) semenke su odličan izvor kalcijuma. Samo 24 grama čia semenki sadrže 18% preporučene dnevne doze kalcijuma, koji se lako usvaja. Neophodan je za održavanje zdravlja zuba i kostiju i prevenciju osteoporoze.
Čia (chia) semenke pomažu mršavljenju. Esencijalne masne kiseline koje čia (chia) seme sadrži intenziviraju metabolizam. Ako se koriste uz obrok, čia (chia) semenke daju hranljive materije i masu, a veoma malo kalorija. Zato su odlične da se uključe u dijete za mršavljenje.
Čia (chia) semenke sprečavaju skokove šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da želatinozna masa koja se oslobađa iz čia (chia) semenki kada se potope u vodu sprečava nagle skokove šećera u krvi. Jedno drugo proučavanje, u kojem su učestvovali oboleli od dijabetesa tip 2, pokazalo je da redovna upotreba čia (chia) semenki značajno smanjuje pokazatelje upale (upale su povezane sa povišenim šećerom), kao i krvni pritisak.  
Čia (chia) semenke doprinose zdravlju srca. Novija istraživanja ukazuju da one mogu doprineti kardiovaskularnom zdravlju zato što povoljno deluju na krvni pritisak i holesterol i trigliceride u krvi. Redovna upotreba ovog semena doprinosi sniženju ukupnog holesterola, “lošeg” LDL holesterola i triglicerida. Takođe, kao što su neke istraživanja pokazala, mogu da doprinesu sniženju krvnog pritiska kod dijabetičara.
Čia (chia) semenke deluju protivupalno. Visoke količine omega 3 masnih kiselina koje sadrže čia (chia) semenke podmazuju zglobove, a u telu se konvertuju u prostaglandine koji istovremeno deluju antiupalno i ublažavaju bol. Zato konzumacija čia (chia) semenki pomaže da se smanji bol i upala u slučajevima artritisa.
Čia (chia) semenke doprinose zdravlju kostiju. Pored proteina, ove semenke su takođe bogate kalcijumom, magnezijumom i fosforom, a to su nutrijenti koji su važni za optimalno zdravlje kostiju.

Izvori:
www.draxe.com,
www.authoritynutrition.com,
www.ecowatch.com
www.thefitindian.com
www.unconventionalremedies.com
http://health.in4mnation.com
https://blog.paleohacks.com
www.healthline.com
ww.medicalnewstoday.com
www.bonappetit.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Chia (čia) seme, organsko

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Chia (čia) seme organsko, mleveno

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Chia (čia) bela organska

Chia seme su, kao hranu i lek, koristile drevne Maje i Asteci. Pogodna je za ishranu sportista i osoba koje vode aktivan stil života.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 109