Sve zdravstvene koristi od brokolija

brokoliIma ih podosta – ovo povrće povoljno utiče na zdravlje creva i crevne flore, upale, nivo šećera u krvi, srce, mozak, kosti i zglobove... Detaljnije o tome pogledajte u ovom članku.

Brokoli spada u porodicu krstašica, isto kao i prokelj, kelj i karfiol. Bogat je vitaminima, mineralima i bioaktivnim sastojcima. Između ostalog, šolja brokolija (90 g) sadrži vitamin C više od preporučene dnevne vrednosti (135%), vitamin K više od preporučene dnevne vrednosti (116%), vitamin A, vitamin B9 (folat), kalijum, fosfor, selen i značajnu količinu biljnih vlakana.

Brokoli sadrži moćne antioksidanse

Brokoli sadrži visok procenat glukorafana, jedinjenja koje se tokom varenja konvertuje u moćni antioksidans zvani sulforafan. Ispitivanja u epruveti su pokazala da je sulforafan višestruko koristan po zdravlje – uključujući to da smanjuje oksidativni stres, nivo holesterola, nivo šećera u krvi, ali je potrebno više istraživanja na ljudima da bi se ovo bolje razumelo. Brokoli sadrži i određene količine luteina i zeaksantina, koji su korisni za sprečavanje oksidativnog stresa i oštećenja ćelija očiju.

Brokoli pomaže varenje i smanjuje zatvor

Brokoli je bogat vlaknima i antioksidansima, a obe te komponente pomažu rad creva, time što pomaže crevnu peristaltiku i održavanje zdrave crevne flore. Jedno istraživanje na miševima je utvrdilo da je kod miševa koji su konzumirali brokoli smanjen nivo upala u debelom crevu, a došlo je i do povoljne promene u crevnoj flori. Nedavno proučavanje na ljudima je pokazalo da je grupa ispitanika koja je konzumirala brokoli imala redovniju stolicu nego kontrolna grupa.

Bioaktivni sastojci koje sadrži brokoli doprinose smanjenju upala

Brokoli sadrži više bioaktivnih komponenti za koje je pokazano da smanjuju upale (niskog intenziteta) u telesnim tkivima. Na primer, kempferol, flavonoid koji sadrži brokoli, pokazao je snažna antiinflamatorna svojstva i u istraživanjima in vitro i na životinjama. I jedno manje istraživanje obavljeno na ljudima pokazalo je da je konzumacija brokolija dovela do značajnog smanjenja markera upale kod pušača. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo kako brokoli deluje kod ljudi.

Konzumacija brokolija može da pomogne boljoj kontroli šećera u krvi kod dijabetičara

Iako nije potpuno jasno koji mehanizmi deluju, jedni proučavanje na ljudima je pokazalo značajno smanjenje rezistencije na insulin kod osoba sa dijabetesom tip 2 koje su tokom mesec dana konzumirale izdanke brokolija. Interesantno je i da je jedno proučavanje na miševima pokazalo smanjenje nivoa šećera u krvi, a povrh toga smanjenje oštećenja ćelija pankreasa, kod miševa obolelih od dijabetesa koji su hranjeni ekstraktom brokolija.

Brokoli doprinosi zdravlju srca

Više proučavanja je pokazalo da brokoli na razne načine doprinosi zdravlju srca. Na primer, jedno proučavanje je zapazilo značajno smanjenje triglicerida i “lošeg” LDL holesterola, kao i povećanje nivoa “dobrog” HDl holesterola kod ljudi koji su konzumirali brokoli u vidu praha kao dodatak ishrani. Neka istraživanja su takođe podržala zapažanje da specifični antioksidansi iz brokolija mogu da smanje opšti rizik od srčanog udara. Proučavanje na miševima hranjenim klicama brokolija je pokazalo potencijalno zaštitni efekat od ćelijske smrti i oksidativnog stresa srčanog tkiva nakon srčanog zastoja.

Brokoli može da uspori mentalno propadanje i pomogne da mozak bolje funkcioniše

Jedno istraživanje na 960 starijih osoba je pokazalo da jedna porcija zelenog povrća kao što je brokoli dnevno može da pomogne da se odoli mentalnom opadanju povezanom sa starenjem. Pored toga, jedno proučavanje na miševima, koji su tretirani kempferolom (sastojkom iz brokolija) utvrdilo je da je taj tretman smanjio incidencu oštećenja mozga i upalu nervnog tkiva koja sledi nakon epizoda sličnih šlogu. Isto tako, u nekim proučavanjima je kod miševa tretiranih sulforafanom (takođe sastojkom brokolija) došlo do značajnog oporavka moždanog tkiva i upale nerava nakon povrede mozga ili izlaganja toksičnim supstancama. Ipak, potrebno je više proučavanja na ljudima da bi se videlo kako pomenute komponente deluju na ljude.

Brokoli može da uspori proces starenja

Proces starenja se uglavnom pripisuje oksidativnom stresu i smanjenom funkcionisanju metabolizma tokom života. Iako je starenje neizbežan prirodni proces, kvalitet ishrane je jedan od glavnih faktora koji određuju razvoj bolesti povezanih sa starenjem. Istraživanje pokazuje da sulforafan, ključni bioaktivni sastojak brokolija, ima sposobnost da uspori biohemijski proces starenja, time što pojačava ekspresiju antioksidansnih gena. Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se utvrdila uzročno-posledična veza između konzumacije brokolija i njegovog uticaja na proces starenja.

Brokoli može da koristi zdravlju usta i zuba

Brokoli je dobar izvor vitamina C i kalcijuma, kao i kempferola, a sva ta tri sastojka su povezana sa smanjenjem rizika od parodontoze, a jedno istraživanje ukazuje i da sulforafan, sastojak brokolija, takođe doprinosi zdravlju usne duplje.

Brokoli može da doprinese zdravlju kostiju i zglobova

Za mnoge od sastojaka brokolija je poznato da doprinose zdravlju kostiju – a to su vitamin K i kalcijum, kao i fosfor, cink, vitamini A i C. Jedno istraživanje in vitro je pokazalo da sulforafan, sastojak brokolija, može da doprinese u prevenciji osteoartritisa. Ipak, potrebno je više istraživanja da se donesu definitivni zaključci o uticaju na ljude.

Brokoli je zdrav za trudnice

Pošto je dobar izvor B vitamina, posebno B9 – folata – brokoli može biti sastojak ishrane koja doprinosi zdravoj trudnoći. Neka istraživanja na životinjama ukazuju da konzumacija brokolija može da doprinese boljem razvoju mladunčadi.

Brokoli može da zaštiti kožu od oštećenja od sunca

Neka istraživanja su ukazala da bioaktivne komponente brokolija mogu da zaštite kožu od oštećenje od UV zračenja koja bi mogla da dovedu do raka kože. U nekoliko proučavanja na životinjama, tretman ekstraktom brokolija je značajno smanjio prevalenciju i rast tumora kod miševa sa rakom kože indukovanim UV zračenjem. Manja istraživanja na ljudima su pokazala iste takve rezultate, koji ukazuju na zaštitnu ulogu brokolija protiv oštećenja kože i razvoja raka nakon preteranog izlaganja suncu.

Brokoli možda deluje preventivno protiv nekih vrsta raka

Krstašice, uključujući brokoli, sadrže više bioaktivnih komponenti koje mogu da smanje ćelijska oštećenja izazvana određenim hroničnim bolestima. Više manjih proučavanja je pokazalo da konzumacija krstašica (uključujući brokoli) može da deluje preventivno protiv nekih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, želuca, debelog creva, bubrega i bešike. Iako je to ohrabrujuće, dokazi nisu dovoljno konačni da bi se mogle sa potpunom izvesnošću iznositi tvrdnje o ulozi brokolija u prevenciji raka. Potrebno je više istraživanja.

Napomena
Naravno, brokoli nije “univerzalni lek”, ali sve ove činjenice ukazuju da je ovo povrće više nego poželjan sastojak svake ishrane koja pretenduje da se nazove zdravom. Treba imati u vidu i da način pripreme može da utiče na nutritivni sastav brokolija. Po svemu što je u nutricionizmu poznato, najbolji je brokoli kratko kuvan na pari – pored ostalog, na taj način zadržava najviše sulforafana, koji je jedan od ključnih sastojaka ovog povrća.  

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077285/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16271437, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354656, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/sulforaphane#section=Top, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25617536, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29771951, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25964540, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23992556. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737735/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22877795, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23679348, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23211939, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859034, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22391648, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22537070, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29333379, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24180564, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24901089, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22325157., www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20706790, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24355537, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25617536, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633129, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26449614, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21840809, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22113065, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25617536, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29263222, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23437066, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28965607, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28189971, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27693416, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4286704/. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1601-0825.2009.01571.x. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18310924, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27339168, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29749440, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18202532, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11683549, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21506109. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26014855, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27038765

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Brokoli u prahu organski

Organski brokoli u prahu dobijen je od posebno izabranih cvetova svežeg brokolija koji su osušeni na vazduhu i samleveni. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod bez dodatih aditiva i veštačkih boja. Savršen odnos prirodnih biljnih vlakana i proteina čini ga idealnom hranom za sportiste, vegetarijance i vegane.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 134