Tempeh i tofu sličnosti i razlike

tempehtofuTempeh i tofu spadaju u najbolje izvore posnih biljnih proteina. S obzirom da se prave od soje, donose slične koristi za zdravlje, a razlikuju se po izgledu, ukusu i nutritivnom profilu.

Tofu je poznatiji proizvod, pravi se od zgrušanog sojinog mleka presovanog u čvrste bele blokove. Postoje tofui različitih tekstura (čvrst, mek, svilenkast). Tempeh se pak pravi od fermentisanog sojinog zrna koje se zatim sabija u čvrste blokove. Može da sadrži različite začine, laneno seme, kinou, integralni pirinač. Tempeh ima jači ukus, dok je tofu neutralniji i upija ukuse hrane sa kojom se priprema. Oba proizvoda se koriste kao hranljiva zamena za meso i mogu se pripremati na različite načine.

Glavne sličnosti
Osim nutritivne sličnosti, tofu i tempeh obezbeđuje i slične koristi za zdravlje. I jedan i drugi su bogati fitoestrogenima po imenu izoflavoni. Izoflavoni su biljni sastojci koji podražavaju hemijsku strukturu i efekte hormona estrogena. Zahvaljujući sadržaju izoflavona, tofu i tempeh deluju na snižavanje rizika od određenih vrsta raka i poboljšavaju zdravlje srca (Nacionalni institut za zdravlje i ishranu, Tokio, istraživanje iz 2007. o sojinim izoflavonima i njihovom uticaju na snižavanju LDL i ukupnog holesterola; Univerzitet Melburn, Soja i sojini izoflavoni i rak prostate, 2014, Specifična uloga izoflavona na metabolizam estrogena kod žena u premenopauzi, Univerzitet Južna Florida, 2002).
Naučnici dovode u vezu povećan unos soje sa manjim rizikom od srčanih bolesti, zbog sojinog efekta na snižavanje holesterola i triglicerida. Npr. istraživanje Dikin univerziteta iz Australije rađeno na 45 žena pokazalo je da su one koje su posno meso zamenile tofuom imale značajno niži nivo ukupnog holesterola i triglicerida.
Tofu sadrži između 17 i 21mg izoflavona u 85g, a tempeh 10-38mg u 85g, u zavisnosti od zrna soja korišćenog u proizvodnji.

Ključne razlike
Glavna razlika je u tome što tempeh obezbeđuje organizmu korisne prebiotike – vlakna koja utiču na razvoj dobrih bakterija u digestivnom traktu. U istraživanju Univerziteta iz Poznanja rađenom 2013. u laboratorijskim uslovima otkriveno je da tempeh stimuliše rast veoma korisne bakterije crevne flore, Bifidobacteriuma.

Nutritivni profil

Tempeh        Tofu
85g            85g

140 kalorija        80 kalorija
16g proteina        8g proteina
10g ugljenih hidrata    2g ugljenih hidrata
7g vlakana        2g vlakana
5g masti        5g masti
6% p.d.d. kalcijuma    15% p.d.d. kalcijuma
10% p.d.d. gvožđa    8% p.d.d. gvožđa
8% p.d.d. kalijma    4% p.d.d. kalijuma
10mg natrijuma    10mg natrijuma
0mg holesterola    0mg holesterola
(p.d.d. – preporučena dnevna doza)

 B. Soldatović
Izvor: www.healthline.com/nutrition/tempeh-vs-tofu#bottom-line

Proizvodi u vezi sa člankom

Tempeh prženi sertifikovan organski

Izuzetno hranljiv i ukusan proteinski proizvod od fermentisanih sojinih zrna od organski proizvedene soje u vidu šnicli začinjenih tamari soja sosom koji brzo daje osećaj sitosti. Veoma primamljiv za osobe koje su u prelaznoj fazi ka prestanku konzumiranja namirnica životinjskog porekla. Služi se podgrejan uz povrće i žitarice, a može se dodati i u sendviče!
Tempeh sirovi sertifikovan organski

Tempeh je izuzetno hranljiv i ukusan proteinski proizvod od fermentisanih sojinih zrna od organski proizvedene soje u vidu šnicli začinjenih tamari soja sosom koji brzo daje osećaj sitosti. Veoma primamljiv za osobe koje su u prelaznoj fazi ka prestanku konzumiranja namirnica životinjskog porekla. Služi se podgrejan uz povrće i žitarice, a može se dodati i u sendviče! Može se propržiti, a može se dodavati i u jela koja se kuvaju ili dinstaju.
Tofu sirov sertifikovan organski

Tofu, najpopularniji proizvod od soje, bogat je lako svarljivim proteinima. Proizveden od organski proizvedene soje! Američka uprava za hranu i lekove preporučuje tofu kao namirnicu za prevenciju srčanih oboljenja. Posno, bez holesterola, bez aditiva!
Dimljeni tofu sertifikovan organski sečeni

Dimljeni tofu od organski proizvedene soje odličnog ukusa. Idealan je za sendviče, naročito u vreme posta ili kao dodatak u posne sarme i druga kuvana jela. Pogodan i za post na vodi. Posno, bez holesterola, bez aditiva! Na sajmu organskih proizvođača i proizvoda Biofest 2014, proglašen je za Bioproizvod godine.
Tofu gril sertifikovan organski

Tofu propržen na suncokretovom i maslinovom ulju i blago zasoljen. Od organski proizvedene soje. Ima ukus mladog kravljeg sira. Pogodan je za sendviče ili kao prilog uz jela od povrća. Posno, bez holesterola, bez aditiva!
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 196