Treba li nam vitamin D u proleće?

suncanjePoznato je da se vitamin D generiše u ljudskoj koži kada se izloži suncu. To je jedan od razloga zbog kojih se obično misli da u sunčano doba godine, proleće i leto, nema potrebe za suplementima vitamina D. Međutim, istraživanja ukazuju da nije baš tako i da je manjak vitamina D mnogo češći nego što mislimo, čak i u letnjim mesecima.

Pre nego što pređemo na glavnu temu ovog članka, da se podsetimo zašto je važno da imamo dovoljan nivo vitamina D u organizmu. On nije povezan samo sa zdravljem kostiju, što je odavno dokazano.  Vitamin D doprinosi opštem zdravlju, funkcionisanju mišića, organa za varenje, hormona, mozga i imunog sistema. Brojna istraživanja sprovedena u doba pandemije korone pokazala su da dovoljan nivo vitamina D u organizmu značajno utiče da tok ove nove bolesti, koja će, po svemu sudeći, ostati trajno sa nama, bude znatno blaži (opširnije o tome na ovom linku).

 

Zašto je dobro povremeno uzimati suplemente vitamina D i u sunčanim mesecima

Kako je pokazalo jedno skorašnje istraživanje u SAD, prevalencija manjka vitamina D u opštoj populaciji je šokantna – skoro trećina (29%) odraslog stanovništva ima značajan deficit ovog vitamina, dok ga 41% nema dovoljno.

Upitaćete se – da li je takav slučaj i leti, kada se svi izlažu suncu, ili provode odmor na moru gde se nemilosrdno prže na plažama? Međutim, godine značajno utiču na našu sposobnost da proizvodimo vitamin D čak i kad ima dovoljno sunca. Otrežnjujući su bili rezultati proučavanja obavljenog 2017. u Meksiku, na osobama preko 55 godina starosti. Iako njihova okolina ne može biti sunčanija, pokazalo se da je većina Meksikanaca, učesnika ovog istraživanja, imala značajan manjak vitamina D!

Istraživači su našli povezanost statusa vitamina D sa faktorima kao što su starost, telesna težina, obim struka i pol – ali, što je krajnje interesantno, nisu našli povezanost izlaganja suncu i statusa vitamina D!

Srpskim jezikom rečeno, ako ste u godinama 50+, pa čak i nešto mlađi, verovatno da ne bi bilo loše da uzimate povremeno suplemente vitamina D, čak i u sunčanom periodu godine.

 

Napomena

Posebno u doba korone, ljudi su počeli da uzimaju na svoju ruku enormne doze vitamina D, koje idu čak i do 4000 IJ dnevno. To nijedan lekar ne bi preporučio zdravim osobama. Preporučena dnevna doza suplemenata vitamina D je deset puta manja – 400 IJ dnevno; naravno, osim ukoliko vam vaš lekar, iz medicinskih i zdravstvenih razloga, ne preporuči drugačije.

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com, www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/vitamin-d-deficiency-and-insufficiency-among-us-adults-prevalence-predictors-and-clinical-implications/44E436843510FE6BDE856D5BCB9C651F, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579642/, www.hindawi.com/journals/mi/2017/5719461/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 170