Tri loše kombinacije namirnica

hleb i dzemOvde ćemo se osvrnuti na tri para namirnica koje se veoma često koriste zajedno, a koje su u stvari prilično loša kombinacija.

Čaj i mleko

Bilo da pijete crni ili zeleni čaj, oba su veoma bogata antioksidansima koji povoljno utiču na smanjenje upala niskog intenziteta. Pri tome, zeleni čaj je nešto zdraviji, pošto ima manje kofeina, a više korisnih materija. Ali, ako u čaj dodate mleko, svejedno da li kravlje ili biljno (sojino, pirinčano i sl), proteini iz mleka se vezuju upravo za antioksidanse i sprečavaju njihovo usvajanje. A što se mleka tiče, u toj kombinaciji jedna od glavnih dobrobiti tog napitka, kalcijum, ne može da se iskoristi, pošto kofein ometa apsorpciju kalcijuma.

Dake, ako hoćete da dodate nešto dobro u svoj čaj - nacedite umesto mleka malo limuna.  

 

Hleb i džem

Pogotovo je loša kombinacija belog hleba i džema, jer prosti ugljeni hidrati, koje sadrži džem, naglo podižu nivo šećera u krvi, a beli hleb je takođe visokog glikemijskog indeksa.

Ali, nije dobra ni kombinacija integralnog hleba i džema, jer su istraživanja pokazala da i integralni hleb poprilično podiže nivo šećera u krvi. Nagli skokovi šećera u krvi iscrpljuju pankreas, a takođe dovode do energetske klackalice, pošto slede nagli padovi.

Umesto džema, na hleb namažite stari, dobri puter - koji je veoma zdrav, kako je pokazalo više novih istraživanja - i koji će znatno usporiti tempo kojim ugljeni hidrati iz hleba dospevaju u krv.

 

Salata i dijetalni prelivi

Ako zbog dijeta izbegavate da dodajete ulja i masti u salatu, pa je prelivate samo sirćetom, limunom i sl. ili koristite gotove tzv. dijetalne prelive (bez masti), trebalo bi da znate da time ometate apsorpciju mnogih važnih nutrijenata.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je pokazalo, na primer, da se izuzetno zdravi karotionidi iz biljaka (šargarepe i sl) mnogo bolje apsorbuju ako dobro zamastite salatu, a tako je i sa drugim zdravim sastojcima koji za svoju apsorpciju zahtevaju određenu količinu masti.

Prema tome, slobodno prelijte salatu kašikom-dve maslinovog, bundevinog i sličnih zdravih ulja, umesto dijetalnih preliva.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 241