Tri namirnice za svaki dan

jabuke orasiDa li vam je dosadilo da izmišljate šta ćete jesti, pa ste se upitali – ima li nešto što je zaista zdravo i može se jesti svakog dana? Ove tri namirnice možete jesti svakodnevno, ili gotovo svakodnevno, a da od toga imate samo koristi, tim pre što su dostupne čitave godine.

Jabuke

Jabuke su izuzetno bogat izvor fitohemikalija, antioksidanasa, flavonoida, biljnih vlakana i vitamina A. Posebno je značajan flavonoid kvercetin, koji štiti arterije i srce, a deluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka. Istraživanja su ukazala da je svakodnevna konzumacija jabuka povezana sa preventivnim i lekovitim delovanjem u slučaju sledećih zdravstvenih problema:

smanjuju rizik od šloga izazvanog trombovima
smanjuju rizik od dijabetesa
smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti.

 

Šargarepe

Odličan su izvor beta-karotina, biljnih vlakana, vitamina A, folata (B9), kalijuma, bakra i magnezijuma. Istraživanja su pokazala da je redovna konzumacija šargarepe povezana sa preventivnim i lekovitim delovanjem u slučaju sledećih zdravstvenih problema:

ublažavaju zatvor (konstipaciju)
smanjuju rizik od poremećaja vida (makularne degeneracije)
smanjuju rizik od malignih promena na plućima – istraživanja su pokazala da osobe koje komzumiraju najviše beta-karotina imaju 40% manji rizik da dobiju rak pluća, a šargarepa je jedan od najboljih izvora beta-karotina.

 

Orasi

Verovatno najzdraviji među orašastim plodovima. Sjajan su izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), biljnog oblika omega 3. Takođe sadrže aminokiselinu l-arginin koja je važna za zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da je svakodnevna konzumacija oraha povezana sa preventivnim i lekovitim delovanjem u slučaju sledećih zdravstvenih problema:

doprinose smanjenju ukupnog holesterola, smanjenju “lošeg” holesterola, a povećanju “dobrog” holesterola
doprinose smanjenju krvnog pritiska
pomažu u ublažavanju metaboličkog sindroma (prethodnika dijabetesa i srčanih oboljenja)
popravljaju stanje krvnih sudova kod dijabetičara
 

Stručne reference:
www.nature.com/ejcn/journal/v54/n5/abs/1600974a.html, www.medicalnewstoday.com/articles/265410.php, www.medicalnewstoday.com/articles/291683.php, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213039, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26569298, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1993955/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 118