Uputstva za izbegavanje glutena

izbeglutenNažalost, pšenični i ražani hleb nisu jedina stvar koju osetljivi na gluten treba da izbegnu. “Skrivenog glutena” ima u mnogim, mnogim namirnicama koje su u prodaji. Ovde ćemo navesti neke od njih

Gluten je elastični protein koji pomaže da se molekuli povežu. Dok za mnoge ljude gluten predstavlja izvor kulinarskog uživanja, jer dovodi do toga da se testo podiže tokom pečenja hleba i peciva i i daje izvrsni i hrskav ukus pecivima i hlebu od navedenih žitarica, za mnoge ljude gluten predstavlja alergen. Reakcije na gluten koji smo uneli sa hranom mogu da se pojave odmah, ili nakon nekoliko dana. Netolerancija na gluten može da izazove ozbiljne autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, celijakija i Kronova bolest, kao i mnoštvo drugih simptoma, koji se kreću od sindroma nadražljvih creva do kožnih osipa i glavobolja. Najveći broj tih problema može se izbeći time što se izbegavaju namirnice koje sadrže gluten, odnosno, ishranom bez glutena.

Ideja da izbegavamo pšenicu - a pšenično brašno se koristi za gotovo sve hlebove i peciva, paste i cerealije koje su u prodaji! – iz početka može da izgleda kao preterana i gotovo nemoguća, pogotovo kad se doda da treba izbegavati i raž i ječam i speltu. Gluten se nalazi i u sledećim žitaricama: ječam, raž, spelta, tritikale, semolina, kamut, bulgur.  Srećom, postoji veliki broj bezglutenskih proizvoda na tržištu, a i pekare počinju da proizvode sve više proizvoda bez glutena, usled velike potražnje. Nažalost, pšenični hleb nije jedina stvar koju treba izbeći. “Skrivenog glutena” ima u mnogim, mnogim namirnicama koje su u prodaji. Ovde ćemo navesti neke od njih

Evo na šta treba da obratite pažnju, jer najverovatnije sadrži gluten:

1. Žitarice i proizvodi od njih
Prema uputstvima Medicinskog centra Raš univerziteta, da bi se sprečile reakcije na gluten, treba izbegavati sve proizvode od žitarica koje smo pomenuli – a to nisu samo hlebovi, već i:
testenine, cerealije (musli), mafini, krofne/kifle, keksi, kolači, sosovi (često se prave sa brašnom od ovih žitarica), dvopek, biskviti, rolati, pite, namirnice pečene u testu, rezanci, lepinje, korneti za sladoled, mekinje, klice pomenutih žitarica (pšenice, ječma, raži…), krofne, palačinke, pite, zemičke, špagete, perece, vafle, razni kolači – ukoliko na etiketi nije izričito navedeno da su bez glutena.

Mnogi od ovih proizvoda mogu se zameniti sličnim proizvodima bez glutena, koji se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ili koje možete napraviti sami koristeći bezglutensko brašno, koje se može naći u prodaji.

2. Sosovi i prelivi
Mnogi uobičajeni sosovi i prelivi sadrže gluten i prave probleme onima koji su netolerantni na gluten. Ukoliko na njihovoj etiketi nije izričito naglešeno da su bez glutena, treba izbegavati sledeće proizvode:
Vorčester sos, mononatrijum-glutaminat (ovo je pojačivač ukusa koji sadrže razna kupovne namirnice, a gotovo po pravilu ga sadrže jela iz kineskih restorana, jer je u kineskoj kuhinji ovo sasvim uobičajen začin), skrobne prerađevine, proizvode od slada (malteks), soja sos, prelive za salate ili sosove za čije je zgušnjavanje najverovatnije upotrebljeno pšenično, ražano, ječmeno, speltino i ostala brašna koja sadrže gluten.

3. Alkoholna pića
Izbacite određena alkoholna pića kao što su pivo i žestoka pića koja se dobijaju od žitarica koje sadrže gluten (tu spada džin, viski i neke votke).

4. Mesne prerađevine
Udruženje obolelih od celijakijskog artritisa preporučuje da se iz ishrane izbace sve mesne prerađevine. Osim što sadrže dosta hemikalija koje su često kancerogene, skoro sve mesne prerađevine sadrže veliku količinu glutena, jer se u njihovoj proizvodnji koriste razne žitarice.

5. Slatkiši i poslastice
Ako ste na bezglutenskoj ishrani, treba da isključite slatkiše koji se prave od brašna i drugih sastojaka koji sadrže gluten. Tu spadaju i svi slatkiši pravljeni sa sladom, sve čokolade i čokoladne bombone koje sadrže slad, sladoledi, slatkiši koji sadrže ekstrakte žitarica, glazure za torte i kvas. Gledajte etikete, pa koristite samo proizvode na kojima izričito piše da su bez glutena (ukoliko takvih ima).

Zagađenje glutenom
Prema Majo klinici, kada proizvodi bez glutena dođu u dodir sa proizvodima koji sadrže gluten, kao što su navedene žitarice, može doći do kontaminacije glutenom. To se uobičajeno dešava u fabrikama koje prave i obične i bezglutenske proizvoda, a za oboje koriste iste mašine.
Drugo mesto na kome može doći do kontaminacije glutenom je kuhinja. To se često dešava kada se prave obični i bezglutenski obroci uz korišćenje istog kuhinjskog pribora i radnih površina.
Kad pripremate bezglutensku hranu, koristite za nju pribor koji ste odvojili samo za tu hranu, kao i posebnu dasku za sečenje koju koristite samo za namirnice bez glutena. Jedino tako možete sprečiti da ne dođe do kontaminacije glutenom.

Izvori:
Mayo Clinic: Celiac Disease
http://www.mayoclinic.com
AllergyEscape.com: Gluten Intolerance
http://www.allergyescape.com/wheat-gluten-allergy.html

Rush University Medical Center: Wheat Allergy Diet
http://www.rush.edu/rumc/page-P00042.html

Celiac Sprue Association
http://www.csaceliacs.info/

Food Allergy Solutions
http://www.foodallergysolutions.com/food-allergy-news0204.html

USDA National Agricultural Library: Allergies and Food Sensitivities
http://fnic.nal.usda.gov


 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 83