Uticaj čokolade na mozak

crna cokoladaViše istraživanja je utvrdilo da je crna čokolada izvrsna namirnica koja može da značajno podrži zdravlje mozga.

Crnom čokoladom se smatra čokolada koja sadrži 50-90% kakaoa. Što veći procenat kakaoa čokolada sadrži, to pozitivniji efekat ispoljava. Evo šta nauka kaže kako svakodnevna konzumacija 20-30 grama crne čokolade može da utiče na mozak.
 

Crna čokolada poboljšava raspoloženje

Konzumacija crne čokolade podstiče lučenje endorfina. Endorfini, tzv. "hormoni sreće", suzbijaju percepciju bola, smanjuju stres i poboljšavaju osećaj dobrobiti.

Osim toga, crna čokolada sadrži i triptofan, amino-kiselinu koju mozak koristi da proizvede serotonin. Serotonin je neurotransmiter i takođe utiče na poboljšanje raspoloženja, mada deluje na drugačiji način od endorfina.

Crna čokolada sadrži i anandamid, hemikaliju koja aktivira kanabionidne receptore u mozgu. Na taj način uvećava osećaj motivisanosti i sreće. U kliničkim istraživanjima je takođe pokazano da anandamid smanjuje osećaj anksioznosti.

Povrh toga, crna čokolada sadrži veliku količinu feniletilamina, jedinjenja koje podstiče ćelije mozga da luče dopamin. Dopamin je još jedna od hemikalija u mozgu koja ima efekat "osećam se dobro". Istraživanja su pokazala da feniletilamin ima okrepljujući efekat i da pomaže da se popravi raspoloženje kod osoba koje pate od depresije.

 

Crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije

Crna čokolada ne samo da koristi kardiovaskularnom zdravlju, već poboljšava i funkcionisanjee mozga, pokazalo je istraživanje britanskih istraživača. Oni su utvrdili da flavonoli, supstance kojima čokolada obiluje, mogu da poboljšaju protok krvi u ključnim oblastima mozga, što dovodi do poboljšanja memorije, produžetka vremena održavanja pažnje, poboljšanja vremena reakcije i poboljšanja veština rešavanja problema.

Istraživanje objavljeno u časopisu Neuroscience & Biobehavioral Reviews objasnilo je da se flavonoli iz čokolade akumuliraju u oblastima mozga koje učestvuju u učenju i pamćenju, posebno u hipokampusu. Pored poboljšanja protoka krvi, smatra se da flavonoli iz čokolade takođe podstiču funkcionisanje ćelija mozga, njihovu povezanost i rast novih neurona.

Povoljno delovanje flavonola iz čokolade može koristiti i starijim osobama. Istraživanje obavljeno u Norveškoj ukazuje da konzumiranje crne čokolade može da poboljša rezultate starijih na kognitivnim testovima. To istraživanje je zapazilo da delovanje flavonola zavisi od doze i da je u tom slučaju idealan unos čokolade bio samo 10 g dnevno!

Takođe treba napomenuti da crna čokolada sadrži i određenu količinu kofeina, a to je prirodni stimulans koji podstiče aktivnost mozga, pažnju, budnost, raspoloženje, pa čak i fizičku izdržljivost.

 

Crna čokolada pomaže da se ublaži stres

Crna čokolada je izvrstan izvor magnezijuma, koji inače doprinosi većoj otpornosti na stres. Interesantno je da i manjak magnezijuma i stres imaju slične simptome, u koje između ostalog spadaju umor, razdražljivost i blaga anksioznost. Kockica crne čokolada (oko 28 g) sadrži oko 65 mg magnezijuma (preporučana dnevna doza je u proseku oko 360 mg).

 

Crna čokolada smanjuje rizik od demencije

Prema istraživanju objavljenom u časopisu European Journal of Epidemiology, unos flavonoidnih antioksidanasa, kojima crna čokolada obiluje, obrnuto je srazmeran riziku od pojave demencije. To znači, što više flavonoida konzumirate, to je manja verovatnoća da ćete kasnije u životu oboleti od demencije.

Taj zaštitni efekat flavonoida iz čokolade potvrdilo je proučavanje na starijim osobama od 56 do 75 godine, obavljeno u Italiji. Ono je pokazalo da je povećan unos polifenola iz kakaoa usporio napredovanje blagih kognitivnih poremećaja i demencije kod učesnika istraživanja. To otkriće sugeriše da zdrava ishrana, koja uključuje i crnu čokoladu, može da zaštiti od kognitivnog opadanja i sačuva kognitivne funkcije kod starijih osoba.

 

Ukratko

Umerena konzumacija crne čokolade ima brojne povoljne efekte po zdravlje, a posebno po zdravlje mozga. Zahvaljujući bogatstvu polifenolnih antioksidanasa, magnezijuma i drugih korisnih supstanci, crna čokolada spada u najbolje namirnice kada se radi o očuvanju zdravlja mozga.

 

Izvori i stručne reference: www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16065, https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/The_Effect_of_Flavanol_rich_Cocoa_on_the_fMRI.18.aspx, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/, https://bmcchem.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-5-5, www.medicalnewstoday.com/articles/324044,, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/, https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x, www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate, https://link.springer.com/article/10.1023/A:1007614613771, www.newswise.com/articles/the-chemistry-of-chocolate, https://neuro.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/jnp.7.1.6, https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/The_Effect_of_Flavanol_rich_Cocoa_on_the_fMRI.18.aspxhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763413001681?via%3Dihub, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662206521X?via%3Dihub, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x, www.mdpi.com/2072-6643/12/12/3672, https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/44/1/article-p15.xml, www.mdpi.com/1648-9144/55/5/156

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crna čokolada organska 100% kakaoa

Beyond organic dark chocolate with 100% cocoa parts is made from ingredients of high-quality Ariba cocoa beans, originating from Ecuador. These grains are characterized by a unique, refined aroma and intensity of taste. Chocolate with 100% cocoa solids is practically pure chocolate - it does not contain any additives or sugar.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 203