Vežbe za one koji mnogo sede

kancelarijaProblemi sa kičmom i mišićima ne nastaju samo usled teškog fizičkog rada, već često usled dugog sedenja za radnim stolom i stalnog ponavljanja istih pokreta. Nekoliko jednostavnih vežbi koje lako možemo da uradimo i tokom radnog vremena mogu da nas poštede ukočenosti i bolova vezanih za kancelarijski rad.

Dugo sedenje u istom položaju i ponavljanje stalno istih pokreta može da izazove probleme sa mišićima, tetivama i kostima, neke druge zdravstvene probleme povezane sa sedenjem, pa čak i povrede. U najčešće zdravstvene probleme povezane sa kancelarijskim radom spadaju: bol u vratu i ramenima, bol u donjem delu leđa (lumbago), sindrom karpalnog tunela, nagomilavanje napetosti i stresa, gojaznost i metabolički sindrom.

Prema informacijama koje je na svom sajtu objavila poznata klinika Majo, više od četiri sata nepomičnog sedenja za kompjuterom povećava rizik od preuranjane smrti od bilo kog uzroka za 50%, pri čemu rizik od kardiovaskularnih bolesti poraste čak za 125%!

Srećom, postoje načini da se bude fizički aktivan čak i kada ste prisiljeni da dugo sedite na poslu. Evo nekoliko jednostavnih vežbi koje možete da uradite a da čak i ne ustanete od radnog stola.

 

Istezanje vrata i ramena

Pre nego što počnete sa ostalim vežbama, postarajte se da olabavite tenziju koja se nagomilava posebno u vratu i ramenima. To će vam olakšati sve druge pokrete.

* Spustite glavu da pritisnete bradom grudi i zadržite sekund-dva. Potom zabacite glavu unazad koliko možete i takođe zadržite. Potom nagnite glavu na desnu stranu koliko možete, pa je nagnite na levu stranu. Potom napravite krug glavom u jednom, pa u drugom smeru.
* Ispružite ruke i napravite nekoliko kružnih pokreta tako da se angažuju i ramena.

 

Istezanje ručnih zglobova

Ova vežba je posebno korisna za ljude koji provode sate kucajući na računaru. Ona ne samo da pomaže da se opuste šake, nego i omogućava da ne dođe do pojave bola u zglobovima i šakama.

* Podignite dlanove, ispružite ruke, a onda pritisnite dlanove jedan o drugi.
* Otresite ruke da se oslobodite tenzije. Potom upotrebite flašu za vodu kao teg da uradite po nekoliko dizanja iz zgloba svakom rukom.

 

Podizanje kolena

Ova vežba je savršena za one koji smatraju da im je, osim istezanja, potreban i kardio-trening.

* Ustanite od stola i zauzmite položaj kao da ćete krenuti na trčanje.
* Ali, umesto da trčite u mestu, podignite kolena što više možete.
* Ispružite ruke, i kad podignete kolena, ona bi trebalo da udare u dlan - onda je vežba urađena ispravno.

Savet: Počnite sa tri serije od po 20 ponavljanja. Postepeno možete da povećavate broj ponavljanja.

 

Podizanje nogu u sedećem položaju

Ovo je kompleksna vežba koja angažuje dve specifične mišićne grupe i tetive: kvadricepse, tetive potkolenice i mišiće zadnjice.

* Sedite uspravno u stolici. Proverite da li je stolica stabilna.
* Ispružite levu nogu tako da bude paralelna sa podom. Držite je tako 10 sekundi.
* Uradite isto desnom nogom.

Savet: Ponovite ovo po 15 puta svakom nogom. Kada se na ovo naviknete, možete da opteretite noge nekim paketom ili punom kesom da malo otežate vežbu.

 

Sklekovi za radnim stolom

Ovo je sjajna kancelarijska vežba posebno za gornji deo tela, a ne treba vam nikakva oprema, osim radnog stola za kojim ionako sedite.

* Stavite dlanove na ivicu radnog stola, a noge udaljite od stola tako da budete nagnuti nad sto.
* Spustite gornji deo tela prema stolu dok udišete, a potom ga podignite (slično kao kad radite prave sklekove).
* Ponovite onoliko puta koliko možete.

Uradite ove vežbe kad god možete, a idealno bi bilo da "presečete" sedenje vežbanjem na svakih pola sata, zato što je to veliki doprinos vašem zdravlju. I ne samo to - ove jednostavne vežbe će vam pomoći i da se relaksirate i poboljšate raspoloženje.

 

Izvori: www.organicfacts.com, www.mayoclinic.org


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 118