Zašto je bitan vitamin B3

pecurke jaja vitamin B3Vitamin B3 je jedan od osam B vitamina koji pomažu organizmu da ugljene hidrate iz raznih vrsta hrane konvertuje u gorivo. On povoljno utiče na zdravlje kože, srca i mozga.

Postoje tri glavna oblika vitamina B3 - nikotinamid ribozid, niacin i nikotinamid. Svaki od ova tri oblika vitamina B3 utiče na organizam na različite načine.

 

Vitamin B3 značajno doprinosi zdravlju kože

I oralno unošenje nikotinamida, kao i njegova lokalna primena na kožu, pomaže porastu ćelijske energije i regulišu proizvodnju jednog od ključnih enzima koji doprinose popravci DNK kože i suzbijanju inflamatornih citokina, ukazalo je proučavanje objavljeno u časopisu Australasian Journal of Dermatology. Prema istraživačima, nikotinamid bi mogao doprineti tretmanu širokog niza kožnih problema, uključujući plikove nastale usled autoimunih poremećaja, akne, i atopijski dermatitis; isto tako bi mogao da smanji aktiničke keratoze.

U proučavanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, australijski istraživači su izložili saznanja o zaštitnom delovanju vitamina B3 od oštećenja kože usled delovanja ultravioletnog zračenja. Ultravioletno zračenje je jedan od najčešćih uzroka raka kože. Rezultati kliničkog proučavanja su pokazali da nikotinamid može da smanji rizik od razvoja raka bazalnih ćelija kože za 23%. To istraživanje je takođe otkrilo da nikotinamid može da smanji rizik od razvoja raka skvamoznih ćelija za 30%. Jedno ranije istraživanje, objavljeno u časopisu Photodermatology, Photoimmunology and Photomedicine, ukazalo je da nikotinamid može da doprinese i prevenciji nastanka i razvoja melanoma.

 

Vitamin B3 doprinosi kardiovaskularnom zdravlju

Proučavanje objavljeno 2015. u časopisu Medical Science Monitor pokazalo je da niacin ima potencijal da smanji nivo lipida i lipoproteina u krvi. Zbog toga niacin može da smanji nivo triglicerida, a time i da smanji rizik od srčanih oboljenja. Isto proučavanje je otkrilo da niacin pomaže da se poveća prozvodnja adiponektina, hormona koji doprinosi smanjenju formiranja masnih naslaga u arterijama.

 

Vitamin B3 koristi zdravlju mozga

Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Molecular Sciences izložilo je efekte uzimanja suplemenata niacina na zdravlje mozga. Ono je otkrilo da vitamin B3 u obliku niacina štiti mozak od neurodegenerativnih stanja, kao što su Alchajmerova, Parkinsonova i Hantingtonova bolest. Oni su zaključili da optimalni unos ovog vitamina pomaže zdravlju nerava i odlaže propadanje nerava.

 

Prehrambeni izvori vitamina B3

Vitamin B 3 se može uneti u organizam putem hrane, ali može i da se prirodno sintetiše u ljudskom organizmu. Nikotinamid predstavlja nusprodukt metabolizma amino-kiseline triptofana, pri čemu organizam sintetiše 50% ovog oblika vitamina B3.

Namirnica kao što su jaja, mahunarke, orašasti plodovi, semenke i pečurke mogu da obezbede dovoljne količine nikotinamida.

Bolest koja se javlja usled deficita vitamina B3 naziva se pelagra, i ona se javlja uglavnom u nerazvijenim zemljama koje se oslanjaju na kukuruz kao glavnu namirnicu. Iako kukuruz sadrži dosta vitamina B3, u kukuruzu je on vezan za ugljene hidrate, što otežava njegovu apsorpciju u organizmu.  

 

Izvori i stručne reference:
www.TheEpochTimes.com, www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1506197, https://medscimonit.com/abstract/index/idArt/893619, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ajd.12163, www.mdpi.com/1422-0067/20/4/974, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/phpp.12328


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 469