Zašto je zdrava pšenična trava

psentravaPšenična trava je mlada pšenica - to je zapravo pšenica u ranoj fazi rasta, kad daje zelene izdanke koji liče na travu. Obično se konzumira kao sok (mlevena u blenderu), ali se na tržištu često prodaje i kao mlada pšenica u prahu, koji se takođe rastvara u vodi i konzumira kao napitak. Ova namirnica je izuzetno hranljiva i na više načina povoljno utiče na zdravlje.

Pšenična trava je izuzetno bogata nutrijentima. Pšenična trava sadrži takvo bogatstvo nutrijenata da se može smatrati kompletnom namirnicom. Zbog toga je posebno dobra u periodu oporavka od bolesti ili od velikih fizičkih napora. Pre svega treba istaći bogatstvo hlorofilom. Molekul hlorofila je sličan hemoglobinu i povećava broj crvenih krvnih zrnaca. To doprinosi opštem zdravlju i poboljšanju cirkulacije. Pšenična trava sadrži takođe i 17 aminokiselina. Sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum. Sadrži vitamine B kompleksa, kao i vitamine A, C, E i K. Osim toga, sadrži dosta drugih fitonutrijenata. Ovakav sastav daje joj antioksidansna i antiinflamatorna svojstva.  

Pšenična trava pomaže da se eliminišu toksini iz organizma. Posebno je u tome koristan hlorofil, koji pomaže rad jetre i detoksikuje organizam oslobađajući ga od nagomilanih toksina. Već samo oslobađanje organizma od toksina povećava nivo energije i poboljšava opšte zdravlje.

Pšenična trava pomaže varenje. Zelena pšenična trava je veoma bogata enzimima koji pomažu da se razlaže hrana i apsorbuju nutrijenti. Osim toga, detoksikujuća svojstva pšenične trava pomažu da se smanje nadimanja i gasovi, poboljša peristaltika creva i nelagodnost. Zato je višestruko korisna kao pomoć varenju.

Pšenična trava može da podstakne metabolizam. Konzumacija napitka od pšenične trave može da podstakne metabolizam i doprinese mršavljenju. U stvari, napitak od pšenične trave je idealna namirnica za redukcione dijete zato što je veoma niskokaloričan, a bogat hranljivim sastojcima.

Pšenična trava daje dodatnu energiju. Po svemu sudeći, dodavanje napitka od pšenične trave uz uobičajene namirnice koje konzumirate doprinosi da se iskoristi više energije. Moduće je da je to posledica detoksikujućeg efekta pšenične trave, tj. da ona omogućava organizmu da manje energije troši na detoksikaciju, a veću količinu preusmeri na svakodnevne poslove i vežbanje. Konzumacija pšenične trave doprinosi da se osećamo podmlađeno i osveženo.

Pšenična trava može da snizi holesterol. Prema nekim istraživanjima, konzumacija napitka od pšenične trave može da snizi ukupan holesterol, što je doprinos smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Pšenična trava podstiče imunitet. Kako ukazuju neka istraživanja, napitak od pšenične trave poboljšava funkcionisanje imunog sistema.

Pšenična trava doprinosi zdravlju mozga. Neka ispitivanja ukazuju da ona može da doprinese da se poboljša kognitivna funkcija mozga, kao i da se doprinese očuvanju funkcije pamćenja.

Pšenična trava doprinosi regulaciji šećera u krvi. Pokazalo se da pšenična trava ima efekat sličan insulinu, pa tako doprinosi da se snizi nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Kad se uzima sa drugim namirnicama u kombinaciji, ona snižava glikemijski indeks unete hrane, što pozitivno deluje na nivo šećera u krvi.

Pšenična trava može da ublaži simptome artritisa. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, pšenična trava može da ublaži neke simptome artritisa, kao što su ukočenost, bol i otok.

Napomena
Pšenična trava se generalno dobro podnosi, mada kod nekih ljudi može da izazove mučninu, stomačne probleme, zatvor ili glavobolju. Ti simptomi obično prođu nakon dve nedelje konzumacije, ili kad se organizam navikne na pšeničnu travu. Zato je preporučljivo sledeće: kad počnete da uzimate pšeničnu travu, počnite sa manjim količinama i postepeno ih povećavajte, dok ne dostignete preporučenu dozu, a to je 3-5 grama pšenične trave u prahu, ili jedna kafena kašičica rastvorena u čaši vode dnevno.  

 

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21736952, www.functionalfoodscenter.net/files/47516971.pdf, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20508870, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21485304, www.rroij.com/open-access/a-mini-review-on-wheatgrass-.pdf, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166815/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19441012

Proizvodi u vezi sa člankom

Mlada pšenica u prahu organska

Mlada pšenična trava se vekovima koristi u narodnoj medicini i deo je tradicionalne ishrane mnogih naroda. Dobija se od mladih listova pšenice i sadrži veliki broj po zdravlje korisnih sastojaka. Kako se proizvodi? Pšenica (Triticum aestivum) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i neguje desetak dana. Nakon izbijanja klice, mlade biljke tokom rasta sintetišu hlorofil i stvaraju puno korisnih nutrijenata. Kada narastu do 15-20cm visine, mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena pšenična trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštacke boje ili poboljšivače ukusa.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 377