Zašto je zdravo susamovo ulje

susamulje1Susamovo ulje se dobija presovanjem sirovih susamovih semenki, a može se koristiti u kulinarstvu, medicini i kozmetici.

Bogato je antioksidansima. Susamovo ulje sadrži sezamol i sezaminol, dva antioksidansa koji mogu imati snažne efekte na zdravlje, pokazalo je istraživanje Univerziteta Centralna Florida iz Orlanda. Istraživanje indijskih naučnika iz 2013, rađeno na miševima, otkrilo je da suplementi susamovog ulja štite ćelije srca od oštećenja. Susamovo ulje može da ima slične efekte i kada se primenjuje spolja, pokazalo je istraživanje tajvanskih naučnika, takođe rađeno na miševima.

Deluje protivupalno. Tradicionalna tajvanska medicina već dugo koristi susamovo ulje zbog njegovih antiupalnih svojstava, i to u slučajevima upale zglobova, zubobolje i rana. Laboratorijska ispitivanja su otkrila da susamovo ulje smanjuje markere upale kao što je azotni oksid (istraživanja naučnika iz SAD iz 2015, Irana iz 2018. i Tajvana iz 2013).

Dobro za srce. Susamovo ulje sadrži 82% nezasićenih masnih kiselina. Istraživanje na miševima je pokazalo da susamovo ulje može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti, pa čak i da uspori razvoj plaka na arterijama (Univerzitet Centralne Floride, Orlando, 2015). Štaviše, ono može da snizi holesterol kada se koristi umesto ulja bogatih zasićenih mastima. Jednomesečno istraživanje (naučnici sa univerziteta u Jazdu u Iranu, 2013) na 48 osoba otkrilo da su oni koji su uzimali 4 kašike (59ml) susamovog ulja dnevno u značajnoj meri snizili loš holesterol i trigliceride, u poređenju sa onima koji su uzimali maslinovo ulje.

Konotroliše nivo šećera. Susamovo ulje pomaže u regulisanju šećera u krvi, što je posebno važno za dijabetičare. Istraživanje Odeljenja za biohemiju, fakulteta u Tamil Naduu, Indija, 2005, na miševima sa dijabetesom je pokazalo značajno smanjenje šećera u krvi kod onih koji su bili na dijeti sa 6% susamovog ulja tokom 42 dana. A ovogodišnje istraživanje pakistanskih naučnika je otkrilo da su osobe sa dijabetesom tip 2 koje su uzimale susamovo ulje 90 dana, značajno smanjile nivo šećera u krvi (test rađen pre jela) i hemoglobin A1c (ukazuje na dugoročnu kontrolu šećera).

Pomaže kod artritisa. Nekoliko istraživanja na glodarima, rađenih na Tajvanu, u Slovačkoj i Libanu, dovelo je u vezu susamovo ulje i poboljšanje simptoma artritisa. Potrebna su istraživanja na ljudima koja bi ovo i potvrdila.

Ublažava opekotine i ubrzava zarastanje rana. Ozonizovano susamovo ulje naučnici su povezali sa višim nivoom kolagena u tkivu rane, što ubrzava zarastanje (istraživanje rađeno na miševima, Farmaceutski fakultet Bombaj, Indija, 2014). Druga istraživanja (Univerzitet Sijena, 2011, Islamski Azad univerzitet, Iran, 2017) su pokazala da susamovo ulje, spolja primenjeno, smanjuje opekotine i ubrzava zarastanje rana, kod miševa. I ovde nedostaju istraživanja na ljudima.

Štiti od UV zračenja. Istraživanje koje su 2011. radili prof. dr Radava Korać sa beogradskog Farmaceutskog fakulteta i  Kapil M. Khambholja sa univerziteta u Gudžaratu pokazalo je da susamovo ulje može da zaštiti od UV zračenja koje oštećuje kožu. Zasluge za to pripadaju visokom sadržaju antioksidanasa u ovom ulju. Štaviše, susamovo ulje ima sposobnost da zadrži 30% UV zraka, dok druga ulja (maslinovo, kokosovo) zadržavaju 20%, pokazalo je pomenuto istraživanje.

NAPOMENA: Što je niža temperatura na kojoj se cedi susamovo ulje, to je ono kvalitetnije i više korisnih sastojaka zadržava.

B. Soldatović

Izvori i stručne referende:
www.healthline.com/nutrition/sesame-oil-benefits
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171016/nutrients.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Sirovo hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo hladno presovano ulje susama dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37˚C, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu. Kod uobičajenog načina hladnog presovanja, u pojedinim mašinama, usled visokog pritiska u presi, neke vrste semenki mogu biti izložene temperaturama i do 70˚C. Rezultat naše tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije..
Sirovo organsko hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo organsko hladno presovano ulje susama dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37˚C, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu. Kod uobičajenog načina hladnog presovanja, u pojedinim mašinama, usled visokog pritiska u presi, neke vrste semenki mogu biti izložene temperaturama i do 70˚C. Rezultat naše tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 199