Zašto su dobre ljubičaste namirnice

kupineSupstance koje daju razne nijanse ljubičaste boje voću i povrću nazivaju sa antocijanini. Oni štite biljke od oštećenja od sunca – ali istu zaštitnu ulogu ispoljavaju i kod ljudi, jer štite ćelije od oštećenja. Antocijanine sadrže sledeće vrste voća i povrća: plavi patlidžan (samo kora), borovnice, kupine, crno grožđe, višnje, ljubičasti (crveni) kupus, ljubičasti krompir i ljubičasti kukuruz.

Evo kakve sve zdravstvene koristi donose antocijanini.

 

Deluju protiv upala

Antocijanini prilično uspešno smanjuju hronične upale koje stoje u osnovi velikog broja savremenih bolesti, uključujući gojaznost, dijabetes tip 2, artritis, alergije, astma, Alchajmerova bolest, srčana oboljenja i neke vrste raka.

 

Štite srce

Proučavanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da antocijanini mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, zahvaljujući tome što mogu da snize krvni pritisak i smanje krutost arterija.

 

Doprinose zdravlju mozga

Istraživanja su pokazala da antocijanini mogu da uspore propadanje nervnog sistema povezano sa godinama. Oni mogu da prođu kroz krvno-moždanu barijeru i dospeju u oblasti mozga odgovorne za pamćenje i učenje; posebno je pokazano da konzumacija ljubičastog krompira poboljšava pamćenje.

 

Doprinose prevenciji malignih promena

Istraživanja su pokazala da antocijanini iz ljubičastog krompira štite od raka debelog creva i rektuma. Isto je pokazano i za ljubičasti kukuruz (istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Research).

 

Izvori: https://foodrevolution.org, www.sciencedirect.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 241