Zdravstvene koristi od urmi

urmeRedovna konzumacija urmi povoljno deluje na organizam. Ovo slatko voće bogato je biljnim vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i na nekoliko načina doprinosi zdravlju.

Ajurveda ubraja urme u rasajane (namirnice koje doprinose opštem zdravlju i dugovečnosti). Pre svega, urme su bogate vitaminima B grupe, B1, B2, B3, B5, zatim vitaminom A1 i C. Takođe, dobar su izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, mangana, bakra i gvožđa. Evo kakve dobrobiti donosi konzumacija urmi.

 

Urme brzo daju energiju

Urme su bogate prirodnim šećerima, fruktozom, sukrozom i glukozom. Odlična su grickalica za one kojima je potrebna energija, brzo. Oni koji rade treninge, kao i atletičari, konzumiraju urme pre treninga ili pre aktivnosti koje zahtevaju visok nivo energije.

 

Urme podstiču varenje

Ako potopite nekoliko urmi u vodu, i grickate ih tokom dana, to će blagotvorno delovati na varenje, posebno kod osoba koje imaju problema sa konstipacijom.

 

Urme su dobre protiv anemije

U slučajevima anemije izazvane manjkom gvožđa, urme su dobar izbor, jer sadrže impresivnu količinu gvožđa. Pošto je manjak gvožđa obično praćen osećanjem umora i usporenosti, urme su posebno dobrodošle zato što brzo daju energiju i povećavaju snagu.

 

Urme doprinose sniženju holesterola

Urme su bogat izvor biljnih vlakana, koja doprinose smanjenju ukupnog i lošeg holesterola. Osim toga, bogate su i kalijumom koji je važan za održavanja normalnog krvnog pritiska, pa su iz oba pomenuta razloga zdrave i za srce.

 

Urme su dobre za zube

Urme sadrže prirodni fluor, koji se smatra važnim elementom koji doprinosi prevenciji karijesa, zato što jača zubnu gleđ.

 

Urme su dobre za kosti

Urme su bogate kalcijumom, a kalcijum iz prirodnih, posebno biljnih izvora, mnogo se lakše usvaja nego suplementi. Pored toga, urme su bogate i kalijumom, koji smanjuje gubitak kalcijuma putem bubrega, što je sve zajedno dobro za zdravlje kostiju.

 

Urme su dobre za oči

Bogatstvo B vitaminima čini urme dobrim za oči.

 

Urme su dobre protiv mamurluka

U narodnoj medicini, urme se koriste u slučajevima preterane konzumacije alkohola. U takvim slučajevima, ublažavaju simptome i doprinose bržem trežnjenju.

 

Onima koji koriste zdravije zaslađivače (zdravije od rafinisanog šećera) verovatno će koristiti da znaju da se u prodaji može naći i urmin šećer, koji u stvari predstavlja cele plodove urme samlevene u sitni prah, pa je zato po sastavu i svojstvima isto što i plod urme.

 

Izvori: www.organicfacts.net, www.healthbeckon.com, https://healthyfocus.org, http://livelovefruit.com

Proizvodi u vezi sa člankom

Urme sveže

Urme sadrže 80 odsto ugljenih hidrata, zajedno sa proteinima, mineralima i vitaminima, imaju malo masnoće, nemaju holesterola i veoma su zdrave.
Urmin organski šećer

Superfood Urmin organski šećer je prirodni zaslađivač dobijen od najslađih urmi sa bliskog istoka, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ovaj zaslađivač je 100% proizvod čisto sušenih urmi samlevenih u prah (bez koštica). To znači da sadrži sve prednosti koje ovo voće može da pruži. Zdravija je alternativa od tradicionalno proizvedenih šećera. Šećer od urmi je bogat vlaknima koja potpomažu varenju. Sadrži visok nivo minerala kao što su gvožđe i kalijum, takođe je i veliki antioksidant. Ovaj tip prirodnog zaslađivača sadrži niži glikemijski indeks. Šećer od urmi je veoma lepog karamelizovanog ukusa. Tekstura se prosto topi u ustima. Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, smutija, kaše, za pripremu kolača, torti i slično.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 274