Zeleniš koji pomaže mršavljenju

zelenis mrsavljenjeOni koji pokušavaju da održe željenu telesnu težinu treba da znaju da u tome ključnu ulogu igra metabolizam. Što nam je bolji telesni metabolizam, to je lakše smršati. Mnogi uzimaju pilule i suplemente da podstaknu metabolizam – ali zašto, kad to može da učini i prirodna, zdrava hrana?

Metabolizam je sposobnost tela da usvoji hranu, da je razgradi i potom pretvori u upotrebljivu energiju. Metabolizam se može podstaći na prirodan način. Kretanje i redovno vežbanje je svakako odlično za to, ali i ovo hranljivo i korisno povrće takođe doprinosi boljem metaboličkom zdravlju, a samim tim i održavanju željene telesne težine.

 

Spanać

Ne pričaju se uzalud bajke o spanaću. Ovo tamnozeleno lisnato povrće je prava riznica hranljivih materija, posebno vitamina B kompleksa, koji su torganizmu neophodni za razgradnju homocisteina. Homocistein je amino-kiselina koja, kad je ima više nego što treba, štetno deluje na organizam i povećava rizik od srčanih napada, šloga i drugih ozbiljnih oboljenja. Redovna konzumacija spanaća pomaže snižavanju nivoa homocisteina.

 

Avokado

Avokado je nevorovatno bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina. Istraživanja su povezala konzumaciju mononezasićenih masnih kiselina sa nekoliko stvari koje i te kako pomažu mršavljenju: osećaj sitosti, smanjen apetit i lakše “skidanje kilaže”. Takođe, konzumacija mononezasićenih masnih kiselina povezuje se i sa boljim zdravljem krvnih sudova i srca.

 

Kelj

Iako baš nije omiljena namirnica kod nas, ovo povrće je sjajan izvor vitamina K, biljnih vlakana, magnezijuma i vitamina B6. Svi oni podstiču metabolizam i pomažu održavanju normalne telesne težine, a pored toga, imaju važnu ulogu u preraspodeli kalcijuma u organizmu, pa time i održavanju zdravlja krvnih sudova i srca.

 

Brokoli

Kao i mnoge krstašice, brokoli se smatra veoma zdravim zbog biljnih vlakana, vitamina i minerala koje sadrži. Pored toga, brokoli sadrži biljne antioksidanse kvercetin i kempferol, koji podstiču metabolizam i doprinose zdravlju srca.

 

Spirulina

Ovu algu kod nas konzumiraju samo izraziti ljubitelji zdrave ishrane, mada je u poslednje vreme postala nešto popularnija. A spirulina je prava superhrana, bogata vitaminima B kompleksa, hlorofilom (tzv. “biljna krv”), amino-kiselinama. Podstiče metabolizam i pomaže da se iz organizma izbace štetne materije; istraživanja su dokazala da posebno pomaže eliminisanju teških metala i radioaktivnih materija iz organizma.  

 

Izvori: www.medicalnewstoday.com, http://authoritynutrition.com, www.whfoods.com, www.livescience.com, http://wellnessmama.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Spirulina u prahu organska dodatak ishrani

Dodatak ishrani na bazi modro-zelene alge spiruline. Spirulina u prahu je punovredna namirnica bogata proteinima i lako se apsorbuje u organizmu.
Spirulina organska tablete

Sprulina je modrozelena alga stara 3,6 milijardi godina. Raste u tolim vodama alkalne pH vrednosti. Brojni visokovredni sastojci spiruline stvaraju se prirodnom fotosintezom pod toplim suncem suptropske klime. Spirulina u tabletama je punovredna namirnica bogata proteinima i lako se apsorbuje u organizmu. Pogodna je i za sportiste i vegetarijance.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 539