Zlatno mleko za zlatno zdravlje

kurkumalateJedemo svakog dana, i to po nekoliko puta na dan. Zašto onda da ne iskoristimo tu priliku i zajedno sa hranom unesemo u naš organizam dragoceno lekovito bilje u obliku ukusnih jela i napitaka? Jedna od tih ukusnih preparacija, stara nekoliko hiljada godina, je ajurvedski specijalitet poznat pod nazivom zlatno mleko.

Nazvana je tako po svojoj žutoj boji, a ja bih dodala da je to zlatni kovčeg pravog bogatstva koji donosi kurkuma, glavni sastojak. Kurkuma (Curcuma longa) je tropska biljka iz porodice đumbira, Zyngibareaceae. Veoma je poznata po svojim lekovitim svojstvima koja se sve češće potvrdjuju mnogobrojnim naučnim istraživanjima. Ukratko, kurkuma je:

* antioksidant
* antiinflamatoran
* potpomaže varenje
* antiparazitičan
* antibakterijalan
* antikancerogena
* pročišćava krv
* čisti kožu
* pomaže radu mozga i memorije

Hajde da pređemo na recept. Crni biber se neće osetiti u finalnom proizvodu, ali će pomoći apsorpciji kurkumina, čemu služi i kokosovo ulje.

 

Zlatno mleko

Potrebno vam je: 1/4 šolje kurkume u prahu, 1/2 šolje vode,  1 i 1/2 kašičica mlevenog bibera, 4 kašike kokosovog ulja, ekstrakt vanile (proizvoljno), cimet (proizvoljno)

Priprema

Stavite kurkumu, vodu, kokosovo ulje i biber u posudu i pristavite na niskoj vatri. Mešajte dok voda ne ispari i ne formira se pasta (moguće da će vam na početku biti potrebna žica za mešanje da bi se razbile grudvice kurkume). Preručite u staklenu teglicu i stavite u frižider. Tako ćete imati pastu kurkume kad god vam zatreba, a u frižideru  može da stoji jako dugo vremena.

Kada ste spremni da napravite svoje zlatno mleko, ugrejte šolju mleka (organskog ako koristite kravlje, a kao zamena se mogu koristiti i mleko od badema ili pirinča) i dodajte pola kašičice paste od kurkume. Lično, vrlo sam intuitivna kad dođe do količine kurkume koju stavljam, nekad je to manje a nekad i više od pola kašičice. Mleko samo zagrejte, ne dovodite do ključanja. Verovatno će vam žica i ovde dobro doći da biste razbili grudvice paste. Dodajte cimet, vanilu ili med po želji. Budite kreativni i koristite ovo pravo zlato i u drugim preparacijama.

 

Katarina Subotić, dipl. herbalista
www.infinitesouljourney.com

Proizvodi u vezi sa člankom

Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.




Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko 310g

Kokosovo ulje proizvedeno je od organski gajenih, svežih i ručno ubranih kokosovih oraha postupkom hladnog presovanja (bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva). Ovo ulje je prijatnog ukusa i mirisa, odlično za pripremu hrane i prirodnu negu kože.




Organski cejlonski cimet u prahu

Cejlonski cimet (Cinnamomum verum), koga nazivaju “pravim cimetom” vodi poreklo sa Šri Lanke. Ova začinska i lekovita biljka sadrži kumarin, aktivnu materiju koja u manjim količinama povoljno utiče na zdravlje. Cejlonski cimet se može koristiti mnogo izdašnije od običnog (kasija) cimeta jer sadrži 250 puta manju količinu kumarina. Ima nežnu, slatkastu aromu pa je idealan dodatak brojnim dezertima. Bogat je eteričnim uljima, vlaknima i mineralima.





NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 197