Radovi u organskoj bašti u junu

sargarepeUkoliko je jun sušan, korenasto povrće okopati i dobro naliti, kao i kupusnjače. Paradajzu ne prskati lišće, a papriku navodnjavati.

Prva dekada juna idealna je za setvu kupusa i karfiola. I dalje vodite računa o posejanom i rasađenom povrću štiteći ga i prihranjujući đubrivima biljnog porekla. U bašti uveliko za branje stižu rani kupus, kelj, rani karfiol i keleraba kao i šargarepa, grašak, tikvice i krastavac iz rane proizvodnje. Stabljike graška ne čupati, već ih odseći do zemlje.

U drugoj dekadi posejati zimsku endiviju i rotkve. Sada je pravo vreme da se povrće prihranjuje tečnim đubrivom od gaveza jer biljke razvijaju veliku lisnu masu. Kupusnjačama treba povremeno dodavati kompost kao i blitvi, celeru i praziluku. Vodićemo računa da je površina leja uvek prekrivena naseckanim baštenskim otpacima, slamom ili lišćem.

U trećoj dekadi juna rasađivaćemo kupusnjače. Paradajzu treba redovno uklanjati zaperke kako ne bi odvlačili hranu koja je preko potrebna plodu. Takođe pincirati krastavce i dinje radi većeg prinosa. Pomoću prirodnih sredstava za zaštitu brinuti o kupusnjačama, pojavi leptira kupusara kao i krompirove zlatice.

U voćnjaku sprovoditi zaštitu voćnjaka od štetočina i bolesti. Obaviti zelenu rezidbu mladih bresaka. U junu se beru malina, trešnja, višnja i rane sorte kruške, jabuke, breskve, kajsije i šljive.

 

Autor: Organska bašta - Snežana Ognjenović.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 514