Dobar razgovor ulepšava dan

razgovorSamo jedan dobar razgovor sa prijateljem može da smanji naš stres i uveća osećaj sreće tokom čitavog dana, pokazuje najnovije istraživanje!

Istraživanje, koje je obavljeno na Univerzitetu Kolorado, imalo je za cilj da odredi šta je to kvalitetna komunikacija i kako ona utiče na naše raspoloženje tokom dana. U obzir je uzeto nekoliko vrsta komunikacije, za koje se u ranijim istraživanjima pokazalo da najbolje povezuju ljude tokom razgovora: komunikacija da se ostane u kontaktu, smisaon razgovor, šale, pokazivanje brižnosti, slušanje (šta drugi ima da kaže), uvažavanje drugih i njihovog mišljenja, davanje iskrenih komplimenata.

Učestvovalo je oko 900 studenata sa pet univerziteta, i to pre, tokom i posle ograničenja tokom pandemije kovida. Oni su bili upućeni da tokom dana obave jednu od navedenih vrsta razgovora, a da potom te večeri izveste o svojim osećanjima stresa, povezanosti, strepnje, dobrobiti, usamljenosti, kao i o kvalitetu čitavog dana. Ispostavilo se da na krajnji rezultat nije imalo uticaja koju vrstu razgovora su vodili. Najvažnija je bila sama namera da se obrate prijatelju na bilo koji od tih načina.

Dosad je već bilo dosta istraživanja koja ukazuju da su i broj i kvalitet naših interakcija sa drugima povezani sa manjim osećajem usamljenosti, i većim osećajem sreće i povezanosti. Ovo istraživanje je pokazalo da je i jedan razgovor dovoljan, ali da je više razgovora još bolje. Učesnici koji su odabrali da imaju više kvalitetnih razgovora bolje su provodili dane. Tačnije, što su više slušali svoje prijatelje, što su više pokazivali da im je stalo, što su se više trudili da uvaže mišljenja drugih, to bolje su se osećali na kraju dana.

Ovaj eksperiment je takođe ukazao da nije tačno da samo ljudi koji već imaju ispunjene živote vode kvalitetne razgovore; poenta je bila da se pokaže da svako ko odvoji vreme za zaista kvalitetan razgovor može da unapredi svoju dobrobit. Praktična pouka je sledeća: mi možemo da promenimo način kako se osećamo svakog dana pomoću komunikacije – makar i samo jednom dnevno, objasnili su istraživači.

Ovo istraživanje je takođe uporedilo efikasnost komunikacije preko društvenih mreža i mobilnog telefona sa direktnom komunikacijom. Pokazalo se da je razgovor oči u oči korisniji za osećaj dobrobiti nego kontakt putem elektronskih medija ili društvenih mreža.

Vođa istraživanja, profesor Džefri Hol, prokomentarisao je da nam ono pokazuje sledeće: čitav niz dobrih stvari proistekne iz samo jednog dobrog razgovora sa prijateljem! To nam govori da će nam dani biti bolji ako nađemo vremena za kvalitetan razgovor.

 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Communication Research, a originalni tekst možete naći na sledećem linku:
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00936502221139363


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 248