Meditacija pomaže da pravimo manje grešaka

meditacija2Ako ste zaboravni, ili skloni da pravite greške u žurbi, meditacija može da vam pomogne da budete manje skloni greškama - bar tako stoji u rezultatima novog istraživanja obavljenog na Državnom univerzitetu Mičigen.

Ovo je bilo najveće istraživanje te vrste do sada i njemu je učestvovalo 200 ljudi. Osobe odabrane za ovaj eksperiment nisu meditirale nikad ranije.

Tokom eksperimenta, učesnici su bili povezani sa elektroencefalogramom (koji registruje moždanu aktivnost), i obavili su 20-minutnu meditaciju koja se sastojala u fokusiranju svesti na osećanja, misli i osete onako kako se javljaju u umu i telu (što je uprošćena varijanta budističke meditacije samoposmatranja, ili vipasane - prim. red.). Nakon vežbe, učesnici su obavili i testiranje reakcije na ometanje pažnje.

Kako objašnjavaju istraživači, elektroencefalogram može da izmeri jedan poseban nervni signal koji se javlja pola sekunde nakon načinjene greške i povezan je sa svesnim prepoznavanjem greške (na engleskom se naziva "error positivity"). "Mi smo utvrdili da je jačina tog signala povećana kod osoba koje su meditirale, u odnosu na kontrolnu grupu", objasnio je psiholog Džef Lin, vođa istraživanja.

"To otkriće je ubedljiva demonstracija šta može da učini samo 20 minuta meditacije u smislu pojačavanja moždane aktivnosti, da možemo da primetimo greške i obratimo pažnju na njih", objasnio je koautor istraživanja, Džejson Mozer. "To nas čini sigurnijim da meditacija zaista može da nam pomogne u svakodnevnom funkcionisanju, svakog momenta."

Dakle, kao što su zaključili istraživači, čak i ako meditirate samo jednom, ima razlike u funkcionisanju mozga kad se tiče prepoznavanja grešaka.

Ono što bi autori ovog eksperimenta hteli da dodatno ispitaju, na još većem uzorku ispitanika, jeste kako dugoročna svakodnevna meditacija menja naš mozak i utiče na ponašanje u svakodnevnom životu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Brain Sciences, a originalni članak možete naći na sledećem linku:

www.mdpi.com/2076-3425/9/9/226

Ako vas interesuje više o meditaciji, pogledajte u ovom članku na našem sajtu.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 238